Protocol de colaborare între Biserică şi Şcoală la Beiuş
Continuând o frumoasă şi trainică serie de parteneriate şi de colaborări între Biserică şi Şcoală în Protopopiatul Beiuş din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români, s-a încheiat un nou protocol de colaborare.
Astfel, Protopopiatul Beiuş, prin Preacucernicul Părinte Protopop Marian Vasile Popa şi Parohia Curăţele, prin Preacucernicul Părinte Paroh Traian Nojea, au încheiat în ziua de 29 septembrie un protocol de colaborare cu Liceul Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş din Beiuş, reprezentat de Domnul Prof. Dr. Lucian Ropa, directorul școlii.
Obiectul acestui protocol îl reprezintă colaborarea mai strânsă dintre Biserică şi Şcoală în vederea susținerii și îmbunătățirii orei de Religie, precum și a desfăşurării de activităţi extraşcolare şi extracurriculare comune. De asemenea, s-a convenit la renovarea şi înzestrarea capelei din cadrul Liceului, în vederea sărbătoririi Centenarului acestuia (1922 – 2022).
Capela datează din anul 1923, când, cu sprijinul Ministerului Cultelor, s-a început amenajarea ei în incinta Şcolii Normale de Conducătoare, cum se numea atunci. În ziua de 17 noiembrie 1930 are loc sfințirea acesteia de către Arhiereul vicar Andrei Magieru Crișanul, delegatul Episcopului Roman Ciorogariu al Oradiei, în prezența unor înalţi demnitari centrali şi locali, a întregului corp profesoral şi al elevelor, primind hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
La 9 martie 1941, în urma demersurilor susţinute ale Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei, Școala Normală trece sub oblăduirea Episcopiei Oradiei, transformându-se în Școala Normală Confesională Ortodoxă Română, situaţie ce a durat până în anul 1948.
În anul 1949, însă, odată cu instaurarea regimului comunist ateu, această capelă va fi închisă şi apoi dezafectată, dar comuniştii n-au putut să o scoată din sufletul celor care s-au închinat în ea.
În toamna anului 1994, odată cu înfiinţarea profilului teologic seminarial în cadrul şcolii, s-a pus acut problema unei noi capele care să servească tinerilor seminarişti şi nu numai. Astfel, în fosta sală de muzică de la etajul 1 al clădirii, cu sprijinul protopopului de atunci al Beiuşului, Gavril Popa, dar şi a altor oameni de bine, s-a reuşit amenajarea unei capele. Aceasta a fost târnosită în ziua de 15 septembrie 1994 de către Episcopul Ioan Mihălţan al Oradiei, înconjurat de un sobor de preoţi - profesori ai Seminarului, în prezenţa unor oficialităţi, părinţi şi elevi, primind hramul Sfinţii Trei Ierarhi, ocrotitorii şcolilor teologice.
Un eveniment important din viaţa acestei şcoli a avut loc pe 3 iunie 1995, când capela a fost vizitată de Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul României, însoţit de mai mulţi membri ai Sfântului Sinod.
Dintre preoţii profesori care au slujit începând din anul 1994 în această capelă îi amintim pe Ioan Morgovan şi Traian Nojea (în prezent). Astăzi, această capelă îşi continuă menirea ei în cadrul Liceului Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş din Beiuş, săvârşindu-se în ea sfintele slujbe în timpul săptămânii, cu participarea elevilor, în cadrul orelor de Religie.
Datorită trecerii timpului şi a degradării iminente, capela are nevoie în prezent de mai multe lucrări de restaurare. În cadrul protocolului semnat în 29 septembrie, Protopopiatul Beiuş împreună cu Parohia Curăţele, la care nădăjduim că se vor adăuga şi alţi oameni de bine, se vor implica activ, în limita posibilităţilor, în restaurarea şi renovarea acesteia, precum şi la înzestrarea ei cu cele necesare cultului.
Totodată, pentru a veni în sprijinul profesorilor de Religie, al părinţilor şi a elevilor din cadrul acestei unităţi de învăţământ, s-au achiziţionat Fişe de lucru – disciplina Religie, pentru cele trei clase pregătitoare, apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române.
Într-o lume marcată profund de individualism şi secularizare, Biserica şi Şcoala sunt chemate astăzi să ofere copiilor ajutorul necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât şi comunitar, spre a fi o binecuvântare pentru Biserică şi pentru poporul român.
Pr. Prof. Dr. Traian Nojea