Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Recunoștință adusă lui Dumnezeu și oamenilor în lumina și binecuvântarea Sfintei Cruci

Recunoștință adusă lui Dumnezeu și oamenilor în lumina și binecuvântarea Sfintei Cruci

Pr. Lucian Crișan

 

În anul 2019, Anul omagial al satului românesc, Parohia Ortodoxă Subpiatra, Protopopiatul Oradea, aniversează 20 de ani de la înființare.

Cu prilejul acestei aniversări, marți, 17 septembrie, în lumina praznicului Înălțării Sfintei Cruci, în biserica parohială din satul Subpiatra s-a săvârșit Acatistul Sfintei Cruci, Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum. Apoi, pe colina ce străjuiește satul Subpiatra, s-a săvârșit o slujbă de binecuvântare a lucrărilor de restaurare a unei troițe de mari dimensiuni.

Troița, având o înălțime de 19 metri, se află în Cariera de calcar Subpiatra și este luminată noaptea, fiind vizibilă de la câțiva kilometri. A fost construită și sfințită în anul 2011, iar în acest an, existând pericolul surpării terenului pe care se afla, a fost translată în Vârful Goronet, la o altitudine de 470 metri.

În prezența autorităților locale, preotul paroh Lucian Crișan le-a vorbit celor de față despre semnificația Sfintei Cruci, i-a îndemnat să o cinstească și să se însemneze cu semnul Sfintei Cruci – semnul iubirii Preasfintei Treimi pentru noi și al credinței noastre în Preasfânta Treime. Cu acest prilej, a acordat diplome conducerii HOLCIM Aleșd,  pentru implicarea în construcția și restaurarea acestei troițe și pentru susținerea proiectelor derulate în Parohia Subpiatra în cei 20 de ani de activitate.