Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Români din Maramureșul istoric în vizită la Oradea

Români din Maramureșul istoric în vizită la Oradea

Un grup de 85 de elevi și cadre didactice din Maramureșul istoric, din dreapta Tisei, teritoriu rămas înstrăinat de Țara Mamă după trasarea granițelor prin Tratatul de pace de la Trianon din 1920, se află în aceste zile în vizită în Oradea și Bihor, ca urmare a unui parteneriat existent deja de peste 15 ani între Uniunea Regională „Dacia” a românilor din Transcarpatia, localitatea Apșa, Ucraina, condusă de Domnul Dr. Ion Botoș, și Asociația „Morărița” din Oradea, prin Domnul președinte Tiberiu Moraru, proiect intitulat „Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea, valorificarea şi păstrarea tradiţiilor culturale ale României și Ucrainei prin organizarea de tabere de elevi și cadre didactice”.

Tabăra școlară cultural-educativă ce se organizează an de an la Oradea are ca scop acomodarea, familiarizarea și integrarea celor 85 de participanți, elevi, cadre didactice și însoțitori, la viața social-culturală din reședința Județului Bihor.

Luni, 2 iulie 2018, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a primit la Centrul Eparhial vizita conducătorului delegației românilor din Ucraina, Domnul Dr. Ion Botoș, dimpreună cu Domnul Tiberiu Moraru, președintele Asociației „Morărița” din Oradea.

 În ziua de marți, 3 iulie, în fața clădirii ce adăpostește Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” din Oradea, unde a funcționat Consulatul General al Regatului României la Oradea, între anii 1940-1944, a fost organizată o manifestare comemorativă dedicată consulului general Dr. Mihai Marina, originar din localitatea Apșa, astăzi în Ucraina.

Manifestarea, moderată de Domnul Tiberiu Moraru, a debutat cu intonarea Imnului național al României de către fanfara Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră Oradea. A urmat oficierea slujbei Parastasului pentru pomenirea consulului Mihai Marina de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, dimpreună cu un sobor de preoți.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul Oradiei a subliniat importanța susținerii și promovării legăturilor cu românii aflați dincolo de granițele țării:

„Pentru noi toți este o onoare să primim, în fiecare an, grupul românilor de dincolo de Tisa, din Maramureșul de nord, teritoriu care, în urma unirii din 1918 și a Tratatului de pace de la Trianon din 1920, a rămas în afara componenței României Mari, deși la 1 decembrie 1918 și reprezentanții românilor din Maramureșul de nord au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la fel ca și românii din Banatul de sud, din Voivodina, precum și de dincolo de graniță, din Ungaria, din Crișana, din județele Bichiș și Bihorul unguresc de astăzi, hotărând cu toții și unirea lor și a teritoriilor locuite de ei cu Regatul României.”

„Este un miracol cum confrații noștri din Maramureșul de nord au supraviețuit, fiind sub stăpâniri străine. Nu doar că și-au păstrat numărul pe care îl aveau în 1918, unsprezece mii de români rămași dincolo de graniță, dar cu ajutorul lui Dumnezeu numărul lor a sporit, astăzi  fiind în jur de cincizeci de mii de români care își recunosc identitatea lor culturală și se manifestă ca români creștini ortodocși.”

„Venirea la Oradea a fraților noștri din Maramureșul istoric este o bucurie și o cinste. Ei sunt legați de Oradea prin eroul lor, care este și erou al nostru național, Dr. Mihai Marina, care în perioada ocupației hortyste a ocupat funcția de consul general al României la Oradea, atât în clădirea lângă care ne aflăm, dar și în clădirea Reședinței Episcopiei Oradiei.”

Au urmat la cuvânt Domnul Dr. Ion Botoș din Apșa, Domnul Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea, Domnul General (r) Vasile Creț, Domnul Lucian Silaghi, directorul Direcției pentru Cultură Bihor și alți invitați. Manifestarea s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori în fața plăcii comemorative de pe clădirea Muzeului Memorial „Aurel Lazăr”.

În perioada de opt zile cât vor sta la Oradea, oaspeții din Maramureșul istoric au un program bogat, vizitând orașul și diferite obiective bisericești și turistice.