Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sălajul şi-a primit noul arhipăstor

Sălajul şi-a primit noul arhipăstor

În Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din municipiul Zalău a avut loc, în Duminica a 5-a din Postul Mare, întronizarea Preasfinţitului Părinte Benedict, noul Episcop al Sălajului. Ceremonia a avut loc după Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de arhi­erei, condus de Înaltpreasfinţitul Părinte ­Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi locţiitor de Episcop al Sălajului, au liturghisit: Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului; Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei; Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Mara­mureșului și Sătmarului; Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfinţitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal; Preasfinţitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului și Episcop ales al Episcopiei Sălajului; Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților; Prea­sfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhi­ereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. 

În sobor s-au aflat membri ai Administraţiei eparhiale a Episcopiei Sălajului şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Episcopale „Înăl­ţarea Domnului” din Zalău. Preoţii din eparhie au participat la Sfânta Liturghie şi la ceremonia de întronizare împreună cu numeroşi credincioşi care au venit să îşi primească noul arhipăstor. Au mai participat oficialități centrale, judeţene şi locale, ofiţeri, reprezentanți ai cultelor religioase, ai mediului academic și oaspeți din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Alba și din alte părți ale țării.

„O autoritate a slujirii, a iubirii, a smereniei”

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, care a tâlcuit Evanghelia din Duminica a 5-a a Postului Mare şi a evidenţiat chemarea la slujire a aproapelui, la smerenie şi pocăinţă, după modelul de slujire şi jertfelnicie oferit de Mântuitorul Iisus Hristos. „Nici măcar Apostolii, cei apropiaţi de Domnul, nu au putut să înţeleagă ideea aceasta că există şi altfel de autoritate, nu una prin forţă, nu una prin putere, nu una prin impunere, ci o autoritate a slujirii, a iubirii, a smereniei, a te pune pe tine mai prejos decât toţi ceilalţi. De unde vedem asta? Din ceea ce au cerut Apostolul Ioan, de la care nici nu ne-am fi aşteptat, şi Apostolul Iacob, când Domnul Hristos le-a spus că «vom merge la Ierusalim şi iată ce se va întâmpla: Fiul Omului va fi dat în mâinile arhiereilor, cărturarilor, ale păgânilor». Taman atunci ei au zis: «Doamne, vrem să-Ţi cerem ceva: Dă-ne să stăm unul de-a dreapta şi unul de-a stânga Ta, întru Slava Ta». De ce nu au putut înţelege nici Apostolii? Pentru că ei aveau nevoie de un ajutor pe dinăuntru pentru a putea intra într-o altfel de gândire. După Pogorârea Duhului Sfânt, mentalitatea s-a schimbat şi de aceea Sfântul Apostol Pavel a putut să scrie creştinilor din Filipi: «Gândul acesta să fie întru voi». Care gând? «Gândul acesta care era şi în Hristos Iisus, Care Dumnezeu fiind S-a deşertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, la înfăţişare aflându-Se ca un om, Care S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte şi încă moarte pe Cruce»”, a sub­liniat PS Damaschin Dorneanul.

„Un om al rugăciunii”

Ceremonia de întronizare a Preasfinţitului Părinte Episcop Benedict a fost oficiată de IPS Mitropolit Andrei, după Sfânta Liturghie. PS Episcop Iustin a citit Gramata Mitropolitană semnată de Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, documentul oficial prin care se recunoaște și se prezintă noul chiriarh. Prin această gramată, Preasfințitul Părinte Benedict primește, în mod public și oficial, învestirea și confirmarea canonică de păstorire a Episcopiei Sălajului, demnitate pentru care a fost ales ­arhipăstor de către Sfântul Sinod al Bisericii ­Ortodoxe Române. 

În continuare, Părintele Mitropolit Andrei i-a înmânat Preasfințitului Părinte Episcop Benedict însemnele slujirii arhierești, între care crucea şi engolpionul dăruite de Preafericitul Părinte ­Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, după care l-a așezat în tronul de arhiereu din Catedrala Episcopală din Zalău.

IPS Mitropolit Andrei a subliniat impor­tanța acestui moment din istoria Eparhiei Sălajului, exprimându-și convingerea că Prea­sfințitul Părinte Benedict va conlucra pentru binele și mântuirea credincioșilor din eparhie. „Întâi de toate, păstorul trebuie să-i primească pe toţi cu toată dragostea. În al doilea rând, trebuie să se roage pentru toţi. Ştim că Prea­sfinţitul Benedict este un om al rugăciunii şi în calitatea de Episcop al Sălajului se va ruga pentru frăţiile voastre, pentru toţi credincioşii pe care Dumnezeu astăzi îi dăruieşte ca fii sufleteşti. (...) Apoi, pe lângă faptul că-i primeşte pe toţi, că se roagă pentru toţi, păstorul trebuie să-i iubească pe toţi. Mare virtute dragostea, cea mai mare! Sălăjenii, oameni credincioşi, blânzi şi cuminţi, au nevoie de iubirea Preasfinţiei Voastre, de iubirea clerului ce păstoreşte aici, în această eparhie. În al patrulea rând, ne spune Sfântul Petru, trebuie să le purtaţi sarcinile şi nu sunt puţine. Oamenii au multe probleme cu care se confruntă în ziua de astăzi şi trebuie să punem umărul să-i ajutăm să şi le ducă până la capăt”, a spus IPS Mitropolit Andrei.

Misiune şi slujire

Un mesaj de felicitare a transmis secretarul de stat pentru Culte, Ciprian-Vasile Olinici. „Porniţi astăzi pe un drum al reconfigurării şi reaşezării vieţii eparhiale, un drum al schimbărilor şi înnoirilor. Tinereţea, erudiţia, experienţa în misiunea socială vă sunt însoţitori consistenţi în acest nou început. Este un timp al speranţei şi al vindecării pentru preoţii şi credincioşii de aici şi sunteţi chemat să fiţi omul şi slujitorul acestei speranţe”, a spus Ciprian-Vasile Olinici.

Au urmat mesajele de bun-venit transmise de președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, şi de viceprimarul municipiului Zalău, Călin Cristian Forţ. 

Mesajul de bun-venit din partea clerului și a credincioșilor din județul Sălaj a fost transmis de vicarul administrativ al Eparhiei Sălajului, preotul Claudiu Nechita. „Vă întâm­pinăm cu inimi deschise, căci în persoana Preasfinţiei Voastre vedem chipul ierarhului tânăr, plin de râvnă, înţelepciune şi dragoste jertfelnică faţă de Biserică şi poporul ei, omul ce odihneşte, cum spunea Apostolul Pavel ucenicului său, Timotei, care aduce pace, echilibru şi înnoire duhovnicească”, a spus pr. Claudiu Nechita.

La finalul ceremoniei, PS Episcop Benedict a adresat mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, IPS Mitropolit Andrei, ierarhilor prezenți, familiei, ostenitorilor și colaboratorilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, oficialităților și tuturor celor care au participat la eveniment, precum și clerului și credincioșilor din Sălaj. „Cred cu tărie că orice început bun se pune în Liturghie, de aceea voi încerca să fiu, mai întâi, slujitor dedicat, în Catedrala Episcopală și în celelalte biserici de enorie și mănăstiri din eparhie, dorind o întâlnire reală și personală cu preoții, monahii și credincioșii din aceste comunități. Mă voi strădui să încurajez lucrarea catehetică la nivel de parohii, dar și să susțin, pe cât ­posibil, organizarea de activități culturale. Buna funcționare a Liceului Teologic «Sfântul ­Nicolae» din Zalău va însemna o prioritate a misiunii mele, la care se adaugă grija față de profesorii de religie, disciplină esențială pentru formarea religioasă a generației tinere. În același cadru, prezența mea în Facultatea de Teologie de la Cluj va asigura și legătura cu tinerii teologi din această zonă, pe care ni-i dorim preoți buni la vremea potrivită în eparhia noastră. Un loc special îl voi oferi pasto­rației tinerilor, nu foarte mulți rămași în orașele mici sau la sate, însă cu nădejdea că se vor întoarce cândva. Lucrarea filantropică va fi de maxim interes pentru activitatea mea misionară, înțelegând nevoile multe și urgente ale diverselor categorii sociale, dar și exigența participării Bisericii la îmbunătățirea calității vieții”, a încheiat Episcopul Sălajului.

Oana Rusu 

Fotografii: Darius Echim; Ionuţ Chifa