Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Salvează o viață

Salvează o viață

În această perioadă, în Eparhia Oradiei, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, se desfăşoară campania „Donează sânge! Salvează o viață!”, organizată de Protopopiatul Ortodox Român Oradea în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea.

Devenită deja o tradiție în rândul preoților, 42 de slujitori ai sfintelor altare, împreună cu credincioși din parohiile păstorite de aceștia s-au prezentat luni, 11.04.2022, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea de pe strada Louis Pasteur, nr. 30 să doneze sânge.

Prin intermediul acestei campanii, preoții doresc să promoveze spiritual civic al comunității, considerând că actul de donare de sânge este dovada iubirii față de cel aflat în suferință.

„Consider că această campanie este de inspiraţie divină, pentru că un gest mai frumos pentru creştini decât acela de a dona sânge nu cred că există. Însuși Mântuitorul Iisus Hristos S-a dăruit total, până la ultima picătură de sânge. Atunci, nu poate exista un mod mai frumos de a-I urma lui Hristos decât de a dărui ceva din noi, din ceea ce suntem. Eu consider că Mântuitorul Iisus Hristos a fost Cel mai mare Dăruitor de Sânge. El Şi-a vărsat sângele Său şi acest Sânge a devenit Izvor de Viață, pe care noi o avem în fiecare Sfânt Potir.”, a declarat părintele protopop Simion Goga.

Despre importanţa şi semnificaţia acestei campanii, Ligia Burtă, directorul Centrului de transfuzie sanguină Oradea, a precizat următoarele: „Această acţiune este un tribut al sănătăţii pe care putem să îl oferim în dar celor aflaţi în nevoie. În ultimul timp numărul de donatori a scăzut semnificativ, ceea ce este un semnal mare de alarmă, deoarece în această situaţie spitalele nu vor putea onora toate cererile pentru a face transfuzia sanguină. Astfel că, salutăm orice fel de iniţiativă şi mai ales că vine din partea preoţilor ortodocşi, bucurându-ne să vă revedem, reuşind astfel să facem o frumoasă tradiţie din această campanie”.

Donarea de sânge poate fi făcută de o persoană sănătoasă de maxim cinci ori pe an în cazul bărbaţilor şi de patru ori în cazul femeilor. Donând o unitate de sânge (410-450ml) există șansa de a salva trei vieţi. Donarea de sânge este un act benevol, neremunerat.

Această acțiune este necesară, în contextul în care, în sistemul sanitar românesc este o nevoie acută de sânge. Cantitatea recoltată zilnic în ţară este cu mult sub necesarul unităţilor sanitare. Cei care donează, pe lângă faptul că dau o şansă la viaţă celor aflați în stare critică, beneficiază de câteva avantaje: o zi liberă de la locul de muncă, tichete valorice şi analize medicale gratuite.

Obiectivele acestei campanii sunt acelea de a modela comunitatea, de a promova valorile sociale, prin susţinerea şi salvarea vieţilor omenești.

Pr. Silviu Dobai