Sărbătoarea Adormirii celei mai importante Femei din istoria întregii umanități
La sfârșitul fiecărui an bisericesc, în culmea dogoritoare de vară a jumătății lui Gustar, 15 august, Biserica face solemna și sărbătoreasca aducere aminte a mutării la Viață dintru cele ale acestei vieți a celei care a îndeplinit în mod desăvârșit cea mai importantă misiune pe care Dumnezeu a oferit-o unui om: nașterea Fiului și Cuvântului lui Dumnezeu Întrupat. Este praznicul Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Maica Domnului Iisus Hristos, cu prilejul căruia, la fel ca și în anii anteriori, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în mijlocul obștii monahale a celei mai vechi mănăstiri din Eparhie, Mănăstirea Izbuc, unde, alături de numerosul sobor preoțesc și de cele 5000 de pelerini veniți din toată țara și de dincolo hotarele ei, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie pe Altarul de vară de lângă catholiconul așezământului călugăresc. Bineînțeles, aleasa prăznuire a început încă din ajun, când s-a oficiat îndătinata și îndelungata priveghere, având ca și centru de greutate Slujba Prohodului Maicii Domnului, continuând, apoi, cu procesiunea la izvorul făcător de minuni al Mănăstirii Izbuc, Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Taina Sfântului Maslu și Dumnezeiasca Liturghie de la miezul nopții.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Sofronie a descris-o pe cea prăznuită astăzi ca fiind cea mai importantă femeie din istoria întregii umanități, Împărăteasa cerului și a pământului, care n-a cucerit dragostea și atenția oamenilor prin demonstrații de forță omenească, ci prin frumusețea simplității, discreției și delicateței sale, pe care nu doar că le păstrează nealterate, ci sporesc până la sfârșitul vieții ei pământești, deși prin ea a fost salvată dintru moarte întreaga Creație și făptură omenească, oferindu-și pântecele preacurat ca Tron al Veșnicului Împărat și Catedrală a Marelui Arhiereu:
„Maica Domnului este Împărăteasă peste lume. Maica Împăratului Hristos este cea mai importantă femeie din istoria umanității. Nu este nicio altă femeie, de la Eva cea dintâi și până la ultima care se va naște, care să se bucure de atâta cinste, de atâta onoare, de atâta respect, de atâta preacinstire din partea creștinilor, de atâta atmosferă de pietate, generații după generații, vreme de mii de ani, cum este Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu. În lume au fost multe femei importante, împărătese, regine, profetese, femei cu viață sfântă, dar Maica Sfântă, care este împreună cu noi prin minunile pe care neîncetat le săvârșește, este cu adevărat Împărăteasa strălucită ce domnește peste întregul pământ. Regii au palate și au lăsat în urma lor imperii, Maica Sfântă este Împărăteasă împreună cu Fiul ei, Împăratul Absolut al Universului. Tronul Fiului ei este Cerul și El, Dumnezeu, are pământul așternut picioarelor Lui. Dumnezeu ne veghează din ceruri. Fiul și Cuvântul Său înălțat la ceruri în Slava Tatălui este prezent aici, în viața de har a Bisericii. Peste tot unde se celebrează Sfânta Liturghie, în toate bisericile în care creștinii se adună și invocă binecuvântarea și harul lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt vine și preface darurile de pâine și de vin în Trupul și Sângele Domnului, toate aceste biserici sunt Palatele lui Dumnezeu de pe pământ. Toate bisericile și mănăstirile sunt cetățile văzute în lumea aceasta trecătoare a frumuseților nepieritoare din Ierusalimul ceresc. Toate sunt prezență tainică, deși neactualizată întru totul, a Împărăției cerurilor, unde Împărat este Hristos și Împărăteasă este Maica Sa, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Maica Bisericii. Ea este Împărăteasa ce strălucește în frumusețea simplității, discreției și delicateței sale, în strălucirea netrecătoare și neomenească a tuturor bisericilor în care se săvârșește Sfânta Liturghie, unde creștinii vin să petreacă împreună cu Cel Care S-a făcut Unul dintre noi, pentru ca pe noi să ne mute de aici, de pe pământ, din infern, din moarte, prin Darul și Sacrificiul Său suprem, la Lumină, în Ceruri, cetățeni ai Cerului Nou și ai Pământului Nou.”
Răspunsurile la dumnezeiasca slujbă au fost oferite de Corala „Solemnis” a bisericii „Nașterea Domnului” din municipiul Satu Mare, dirijată de doamna prof. Maria Chiș, iar la momentul chinonicului, diverși interpreți de muzică populară din Bihor și alte județe din țară au interpretat pricesne închinate Preacuratei Fecioare.
De asemenea, la finele Sfintei Liturghii, Ierarhul a rostit rugăciunea de binecuvântare a colivei în cinstea Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Alocuțiunea festivă ținută de Părintele Arhimandrit Mihail Tărău, starețul mănăstirii și exarhul așezămintelor monahale din Eparhia Oradiei, a marcat încheierea programului liturgic, starețul rostind mulțumiri Ierarhului meleagurilor bihorene, tuturor celor prezenți și mai ales tuturor celor care au sprijinit și ajută mereu sfânta mănăstire în misiunea specială și indispensabilă pe care o au de împlinit în aceste vremuri tulburi.
În cuvântul de încheiere, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a adresat un cuvânt de binecuvântare pentru toți pelerinii, monahii și slujitorii veniți, felicitându-i în mod deosebit pe cele și pe cei care poartă numele Preasfintei Fecioare Maria și îndemnându-i pe toți să ducă la casele lor entuziasmul binecuvântat cu care s-au înveșmântat pășind dincolo de pragul sfintei mănăstiri:
„Suntem aici pentru că Maica Domnului ne-a chemat și pentru că așa ne vrea, împreună! Rugători, optimiști și curajoși! Nu vă lăsați influențați de răutăți, diversiuni și de fundamentalismul religios alimentat puternic financiar de forțe străine de Biserică. Duhul acestei lumi are interese clare de destabilizare a Bisericii lui Hristos. Noi avem de îndeplinit aici o misiune sfântă și nobilă: asigurarea continuității moștenirii sfinte pe care am primit-o de la înaintașii care au murit pentru ca pământul pe care suntem acum să facă parte din România. Datorită lor noi vorbim astăzi românește și nu ungurește. Nu că nu am ști limba maghiară sau n-am admira cultura maghiară, dar o iubim mai înainte de toate pe a noastră și o promovăm așa cum este; fără excese și fără alunecări fundamentaliste, care distrug fibra neamului.”
La sfârșit, opincăreasa octogenară Floarea Cosmi (Lea Floare) din Runcu Salvei (Bistrița-Năsăud) a oferit Ierarhului Oradiei, după frumosul obicei din anii trecuți, tradiționalul colac festiv alături de coloratele urări populare în versuri. La plecare, Preasfinția Sa i-a felicitat pe membrii coralei sătmărene și s-a bucurat de întâlnirea cu venerabila doamnă Zoe Dăian – nepoata Sfântului Cuvios Arsenie de la Prislop, apropiată a Sfintei Mănăstiri Izbuc care a donat mănăstirii o icoană ce închipuie Rugăciunea Domnului Hristos din Grădina Ghetsimani, pictată de Sfântul Ardealului, așezată spre închinare tuturor pelerinilor –, de întâlnirea cu distinsa interpretă de muzică populară bihorenească, Florica Bradu, dar și de întrevederea cu binecunoscuta bunicuță, Tanti Lenuța, din Chinteni (județul Cluj).
pr. Andi-Constantin Bacter