Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sărbătorirea Marii Uniri la Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Sărbătorirea Marii Uniri la Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Marea Unire a națiunii noastre din anul de grație 1918 a reprezentat visul secular al românilor de pretutindeni, efortul unificator fiind desăvârşit la 1 Decembrie 1918, atunci când provinciile istorice Transilvania, Basarabia și Bucovina s-au unit cu Țara-Mamă. Acest eveniment a consolidat identitatea noastră națională și a definitivat unitatea statului nostru național.

Pentru a celebra acest eveniment epocal pentru noi, românii, elevii școlii noastre, atât cei mai mici, cât și cei mai mari, coordonați de cadrele didactice de istorie și nu numai, au realizat o serie de activități prilejuite de aniversarea zilei noastre naționale.

Astfel, cei mai mici dintre românași, clasele pregătitoare,  au pictat tricolorul pe diverse suporturi: hârtie, polistiren,  ca un simbol unic și național și au învățat semnificația culorilor acestuia, au confecționat stegulețe, au intonat imnul României,  au urmărit materiale informative, au cântat cântece patriotice și au recitat poezii, au confecționat brățări în culorile naționale, au confecționat semne de carte, au decorat un vas tradițional, au decorat ferestrele clasei cu stegulețe, au rezolvat fișe de lucru specifice sărbătorii, au vizionat materiale  Power Point despre semnificația zilei, au colorat o insignă în culorile tricolorului pe care au purtat-o cu mândrie, au învățat despre împlinirea visului de veacuri a poporului român, au învățat despre formarea României mari.

   Cei mai mari au  redactat versurile și au intonat cântece patriotice, au învățat despre importanța Marii Uniri,  enumerând motivele pentru care își iubesc țara, au realizat păpuși purtând costumul tradițional românesc, îmbinând linia și punctul pentru a realiza motive tradiționale prezente pe iile strămoșilor noștri (crucea, spicul, bradul, soarele)  și folosind diverse materiale: lemn, fire, carton și au prezentat și observat motivele geometrice și florale de pe obiecte tradiționale românești primite de la părinți, bunici și străbunici, au împărtășit povești despre ii, vase, farfurii, icoane, cocarde, fețe de masă, ștergare, trăistuțe, stegulețe, obiecte din ceramică și lemn.

La orele de istorie, elevii claselor gimnaziale au sărbătorit Marea Unire prin realizarea hărții României Mari. Cu această ocazie, li s-a explicat semnificația și importanța evenimentului de atunci, făcându-se apel, în acest sens, la frumoasele cuvinte ale episcopului Roman Ciorogariu: „Ideea unirii tuturor românilor a fost o evoluţie a sufletului de pretutindeni din realitatea originii comune”.

Dincolo de activităţile variate desfăşurate pe clase, în pauza mare, elevii din ciclurile primar şi gimnazial au umplut curtea şcolii pentru a fi părtaşi la un colaj de cântece şi poezii patriotice în interpretarea corului de băieţi al claselor gimnaziale şi a elevilor Carmen Timuţ, Dragoş Berda și Ana Maria Maxin. Prezentatoarea spectacolului, eleva Ioana Pepelea, din clasa a VII-a C, a făcut o emoţionantă evocare a semnificaţiei Zilei Naţionale, iar la finalul programului, dascălii şi elevii s-au prins într-o horă românească.

Pe de altă parte, elevii claselor de liceu au pregătit un emoţionant program artistic în sala festivă a liceului, cuprinzând atât recitări de poezii, cât şi minunate momente muzicale, individuale și corale.

Spre sfârşitul programului au fost premiate echipajele participante la concursul tematic „1 Decembrie - Marea Unire a Românilor”, concurs organizat în școală, la care au luat parte echipaje din fiecare clasă de liceu. Au fost acordate atât diplome de participare, cât şi premii, locul I în acest an fiind adjudecat de echipajul din clasa a XI-a A.

Nu în ultimul rând, un grup de elevi și cadre didactice au participat la ceremoniile organizate în Piața Unirii cu ocazia Zilei Naționale, depunând o jerbă de flori la statuia Regelui Ferdinand.

La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!

Prof. dr. Florin-Alin Oros