Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sărbătorirea Marii Uniri la Liceul Ortodox din Oradea

Sărbătorirea Marii Uniri la Liceul Ortodox din Oradea

În ajunul marilor noastre sărbători naţionale – Praznicul Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul tării noastre, și Ziua Națională a României - Consiliul Şcolar al Elevilor de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” a organizat o serie de activităţi care au avut ca scop sublinierea importanţei faptelor istorice din anul de graţie 1918 pentru istoria noastră naţională.

În cursul zilei de luni a fost organizat un concurs de cultură generală intitulat simbolic „1 Decembrie 1918 - Marea Unire a românilor”, un concurs tematic, bazat pe o bibliografie specifică, care a presupus parcurgerea a zece runde de întrebări de către cele şapte echipaje de liceu înscrise. Unul dintre obiectivele acestui concurs a fost reprezentat de însuşirea unor cunoştinţe cu privire la acţiunile desfăşurate atât de soldaţii români din timpul primului război mondial, cât şi de conducerea de la acea dată a României de după încheierea războiului. Fiecare rundă a fost jurizată de mai mulţi profesori de specialitate ai şcolii, urmând ca rezultatele finale şi acordarea premiilor să se realizeze în timpul festivităţilor realizate în ziua următoare.

În cursul zilei de marţi, Ziua Naţională a României a fost marcată  printr-o suită de activităţi dintre cele mai diverse: lecturarea unor legende ce scot în lumină eroismul, jertfa românilor pentru a înfăptui visul de veacuri, confecţionarea de cocarde, steguleţe, intonarea unor cântece patriotice, realizarea unor desene, colaje care au avut ca temă „ unirea”, culminând cu o horă românească şi un „La mulţi ani!” cântat din tot sufletul de micii românaşi. A fost momentul în care toţi elevii şcolii, alături de dascălii lor, au simţit parcă mai mult decât în altă zi că sunt români. Mai mult decât atât, au şi demonstrat că iubesc tot ceea ce înseamnă „românesc” şi „româneşte” organizând o frumoasă expoziţie care a găzduit obiecte tradiţionale, expoziţie completată cu bucate pregătite cu mult drag de către ei.

O altă activitate  realizată tot în cursul zilei de marţi a fost cea în care  am fost onoraţi de prezenţa domnului profesor universitar dr. Radu Românaşu, cadru universitar al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Oradea. Domnul profesor, un prieten al şcolii noastre, a vorbit elevilor şi profesorilor prezenţi despre ideea de jertfă a poporului român, jertfa văzută ca misiune în realizarea unor idealuri. Domnia sa a enumerat numeroasele jertfe depuse de înaintaşii noştri, străbunicii noştri, soldaţi care s-au jertfit în război, soldaţi care s-au sacrificat pentru Unire, soldaţi care au murit pentru realizarea României Mari la 1918.

Nu în cele din urmă, punctul culminant al tuturor acestor activităţi a fost reprezentat de momentul festiv organizat, tot marţi, în sala festivă a liceului, care a prilejuit elevilor să încânte auditoriul prin recitarea unor poezii cu tentă patriotică şi susţinerea unui scurt recital de către mai mulţi elevi din clasa a XI-a.

După acest moment artistic a urmat anunţarea rezultatelor concursului de cultură generală organizat în ziua precedentă, dar şi premierea fiecărui echipaj în parte de către organizatori, fiecare echipaj primind diplome de participare şi premii. A urmat splendidul recital de cântece patriotice și colinzi susţinut de corul „Diacon Nicolae Firu” al liceului.

 În încheierea momentului festiv, părintele director Radu Rus a vorbit despre semnificaţia specială a acestor zile, inclusiv a sărbătoririi Sfântului Andrei, felicitând elevii și cadrele didactice pentru implicarea în realizarea acestor activităţi de suflet şi pentru suflet.

Cinstirea Zilei Naționale a continuat miercuri, 1 Decembrie 2022, când un grup de dascăli și elevi au participat la festivitățile organizate în Piața Unirii din Oradea, depunând și o jerbă de flori în memoria înaintașilor prin jertfa cărora ne bucurăm astăzi de o țară frumoasă, liberă și creștină.  În cursul aceleași zile, Corul „Diacon Nicolae Firu” al școlii a susținut un concert de cântece patriotice și colinde la Valea lui Mihai, în cadrul manifestărilor prilejuite de serbarea Zilei Naționale în comunitatea orașului.

Prof. dr. Florin-Alin Oros