Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sărbătorirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena la Liceul Ortodox din Oradea

Sărbătorirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena la Liceul Ortodox din Oradea

Ziua prăznuirii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, marţi, 21 mai 2013, a fost marcată la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea prin manifestări religioase şi ştiinţifice menite să sublinieze importanţa sărbătorii pentru viaţa Bisericii noastre, în contextul Anului omagial închinat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Patriarhia Română.

Astfel, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în Paraclisul „Sfântul Niceta de Remesiana” din cadrul Liceului Ortodox s-a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor, de către preacucernicii părinţi profesori ai şcolii, cu participarea tuturor elevilor de la profilul teologic, răspunsurile liturgice fiind date de către membrii Corului „Diacon Nicolae Firu” al liceului.

După Sfânta Liturghie, începând cu ora 13, în sala festivă a Liceului a avut loc o conferinţă susţinută de către Părintele Prof. Univ. Dr. Marius Ţepelea, profesor de istorie bisericească la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, despre viaţa şi activitatea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, promotori ai libertăţii religioase.

Părintele profesor a făcut o incursiune captivantă în biografia Marelui Constantin, folosindu-se de cele mai reprezentative mărturii istorice ale scriitorilor bisericeşti Eusebiu de Cezareea şi Lactanţiu, subliniind momentele cheie în devenirea uriaşei personalităţi a Basileului creştin: copilăria, convertirea şi libertatea acordată creştinilor.

Mama sa, Sfânta Împărăteasă Elena, se înscrie în rândul mamelor evlavioase, care au făcut ca fiii lor să strălucească pe stindardul de biruinţă al credinţei creştine dreptmăritoare.

Prin Edictul de toleranţă şi libertate religioasă, din mai 313, Împăratul Constantin a asigurat dezvoltarea cuvenită cultului creştin şi legislaţiei bizantine, creştine, iar prin descoperirea lemnului Sfintei Cruci, în anul 335, Împărăteasa Elena, a deschis începutul pelerinajelor la Mormântul Domnului Hristos, activitate dublată de ctitorirea de numeroase biserici pe întregul teritoriu al Imperiului Bizantin.

La conferinţă au participat elevii claselor de liceu, cu profil teologic, precum şi cadrele didactice care predau discipline teologice sau laice la aceste clase.

Evenimentul se înscrie în şirul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 1700 de ani de la Proclamarea Edictului de toleranţă religioasă de la Mediolan, din seria activităţilor organizate în cadrul Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constatin şi Elena în cuprinsul Eparhiei Oradiei.