Sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea
Școala românească îl omagiază an de an, pe cel care a rămas „poetul nepereche” și „Luceafărului poeziei românești”, zi aleasă, care în ultimii ani a devenit și Ziua Culturii Naționale. Anul acesta, la aniversarea a 167 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea a organizat mai multe activități menite să evidențieze importanța operei eminesciene în istoria și în cultura poporului român.
Îndrumați de profesorii de la catedra de limba și literatura română, elevii liceului și-au arătat măsura talentului, întrecându-se în recitări de poezii, cântece și reprezentații scenice din opera marelui poet. Astfel, luni, 16 ianuarie 2017, atât elevii mai mari, din ciclul liceal, cât și elevii mai mici, din ciclul gimnazial, îndrumați de doamnele profesoare Ramona Urdea, Mirela Rus și Codruța Caracoancea, au pus în scenă, în sala festivă a liceului, două momente artistice adaptate fiecărui nivel.
În deschiderea evenimentului, doamna profesoară Mirela Rus a vorbit despre semnificaţia zilei de 15 ianuarie, atât prin prisma comemorării poetului Mihai Eminescu, dar şi din perspectiva a ceea ce ar trebui să însemne o zi a culturii naţionale.
Elevii ciclului gimnazial au prezentat, prin vers şi cânt, momente semnificative din viaţa şi activitatea marelui poet, emoţionând prin sensibilitate şi gingăşie.
Dintre elevii claselor de liceu și-au declinat talentul Andrei Baciu (clasa a XI-a) și Gabriel Țoța (clasa a X-a), recitând câteva poezii din lirica eminesciană.
Ca un intermezzo între momentul liric și cel muzical, elevul Mirel Fanya din clasa a XI-a, care este și Președintele Consiliului Elevilor din școală, a susținut o prezentare powerpoint despre Eminescu și Junimea, arătând activitatea pe care a desfășurat-o Mihai Eminescu în cadrul acestei societăți culturale, alături de alți scriitori.
Ultimul moment a aparținut Corului Diacon Nicolae Firu al școlii, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, care a interpretat în mod profesionist un mănunchi din frumoasele poezii eminesciene, spre încântarea și desfătarea sufletească a elevilor, a cadrelor didactice și a tuturor invitaților prezenți la acest eveniment cultural-artistic, dedicat poetului național al poporului român.
La sfârșit, Preacucernicul Părinte Profesor Radu Rus, directorul Liceului Ortodox, a mulțumit elevilor și cadrelor didactice pentru dăruirea și profesionalismul de care au dat dovadă în pregătirea programului cultural-artistic și a subliniat importanţa promovării culturii şi valorilor neamului românesc.