Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Oradea

Sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Oradea

În Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită prin manifestări religioase şi militare, la împlinirea a 99 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918.

În seara zilei de 30 noiembrie 2017, la invitația Consulatului General al României la Giula, Ungaria, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a luat parte la recepția dedicată aniversării Zilei Naționale a României, la care au fost prezenți și Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria.

În ziua de 1 decembrie, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, în cadrul Sfintei Liturghii s-au înălţat rugăciuni pentru eroii neamului românesc din toate timpurile şi din toate locurile şi a fost săvârşită slujba de Te Deum cu prilejul Zilei Naţionale a României, mulţumindu-se Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate de-a lungul vremii peste poporul român.

Chiriarhul Oradiei a luat parte, începând cu ora 10, pe platoul din fața statuii Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie din Oradea, aflat în vecinătatea Catedralei Episcopale, la ceremonialul religios-militar organizat de Prefectura Județului Bihor cu prilejul Zilei Naționale a României, desfăşurat în prezenţa oficialităţilor locale şi centrale şi a mii de orădeni.

 Manifestarea a început cu o slujbă de Te Deum oficiată, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, de către preoţii capelani care activează  în cadrul structurilor militare ale Garnizoanei Oradea. Au urmat discursuri rostite de Domnul Ioan Mihaiu, Prefectul Judeţului Bihor, şi de Domnul Prof. Univ. Dr. Ioan Zainea, care au evocat importanţa şi semnificaţiile Zilei Naţionale a României, fiind subliniat aportul consistent al românilor bihoreni la înfăptuirea Marii Uniri.

Manifestarea s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia Ostașului Român, precum şi de defilarea detașamentelor militare și din cadrul structurilor de ordine și siguranță națională.