Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sărbătorirea Zilei Naţionale la Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea

Sărbătorirea Zilei Naţionale la Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Ziua Națională a României a fost sărbătorită, joi, 29 Noiembrie 2012, și la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea printr-un program cu înaltă încărcătură emoțională, atât pentru  cei care l-au susținut, cât și pentru  spectatori, elevi și profesori deopotrivă.

Programul a cuprins prezentarea de către un grup de elevi, pe suport electronic, prin imagini, texte și comentariul aferent, a semnificației istorice naționale a marelui  eveniment  - Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 - care a desăvârșit unitatea națională a statului național unitar român. Au fost evidenţiate și evenimentele premergătoare și pregătitoare ale Marii Uniri - ,,Declarația de Independență de la Oradea” și rolul a două importante personalități orădene ale vremii: Episcopul Roman Ciorogariu şi avocatul Aurel Lazăr.

A urmat un moment liric, poezie patriotică, deosebit de apreciată de ascultători, datorită conţinutului emoţionant şi măiestriei artistice a recitatorilor. Înălțătoare momente a oferit, apoi, Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, care a interpretat cu mare virtuozitate și simțire națională cântecele patriotice atât de dragi nouă tuturor, încât  spectatorii au murmurat și cântat și ei, sala vibrând de vocile tinere și emoționate de mesajele patriotice ale versurilor cântate.

Astfel, festivitatea a reușit să creeze un moment de înălțătoare comuniune  sufletească, de conştientizare şi afirmare cu demnitate şi măndrie  a faptului că suntem români, că ne bucurăm împreună, sărbătorind cea mai importantă zi  a națiunii române -1 Decembrie, Ziua Marii Unirii, așa  după cum a menționat în cuvântul de încheiere a festivității și directorul instituției de învățământ Pr. prof. Radu Rus.

Mergând pe urmele evenimentelor istorice ale Marii Uniri, în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, elevii Liceului Ortodox din Oradea au efectuat o excursie la Alba Iulia, cetatea unirii, unde au vizitat Catedrala Încoronării, Muzeul Naţional al Unirii şi cetatea, şi au participat la festivităţile organizate pentru cinstirea Zilei Naţionale a României.