Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Schimb de experiență între filialele ASCOR Iași și Oradea

Schimb de experiență între filialele ASCOR Iași și Oradea

Sfârșitul primei săptămâni a lunii Mai a anului 2023 a reprezentat, pentru membrii A.S.C.O.R. Oradea, ocazia de a fi gazde a 15 voluntari din cadrul Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români, filiala Iași, una din cele mai emblematice filiale din țară. Prilejul s-a conturat în urma unui proiect comun de schimb de experiență, care se desfășoară între diferite filiale ascorene la nivel național.

Prin urmare, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei Mari, dimpreună cu sprijinul ales al Mănăstirii Sfânta Cruce, tinerii au fost găzduiți în cadrul mănăstirii, oferindu-li-se și masă și casă aici, pentru cele trei zile petrecute la Oradea.

După cum bine se cunoaște, schimbul de experiență revelează de fiecare dată experiențe mai palpitante decât cele așteptate la prima impresie. Prima zi a fost dedicată vizitării principalelor obiective turistice din urbea de pe malul Crișului Repede, printre care: Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române, Casa Darvas-La Roche, Singaoga Neologă Sion, Turnul Primăriei, Biserica cu Lună. Ziua s-a încheiat prin împreună cântarea Paraclisului Maicii Domnului Pantanassa, după care au urmat activități de intercunoaștere între membrii celor două filiale.

Ziua de sâmbătă s-a fructificat prin vizitarea vechii vetre de sihăstrie monahală din Episcopia Oradiei, Mănăstirea Izbuc, unde ascorenii au simțit binecuvântarea lui Dumnezeu atunci când, la începutul intonării condacului Apărătoare Doamnă, izvorul a izbucnit, creând un val de emoții duhovnicești. La întoarcerea în municipiu, studenții ieșeni au vizitat Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului”, după care au luat cina în oraș. Ca element de surpriză, tinerii din Iași au fost duși în Cetatea orădeană, unde a avut loc festivalul Street Food.

Duminică, ultima zi a schimbului de experiență, a constat în participarea activă la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Sfânta Cruce, unde tinerii din cele două filiale au dat răspunsurile la strană. Părintele Pavel Paleu a susținut, în după-amiaza aceleiași zile, o cateheză privind misiunea tinerilor în Biserică.

„Aceste zile petrecute împreună au fost pentru mine ca o vacanță petrecută în familie; zile de liniște sufletească, de râsete și de bucurie, parcă menite să ne întărească și să ne lumineze drumul pe care mergem cu toții, spre mântuire.” (Ecaterina, Consilier Relații Externe ASCOR Iași).

„Mulțumesc, ASCOR Oradea, pentru felul în care ați organizat acest schimb de experiență, care pentru mine înseamnă mult mai mult decât vizita unui oraș pe care de mult am vrut să-l văd. Ceea ce este cu adevărat important este faptul că am crescut duhovnicește, mi-am făcut prieteni noi și am învățat, poate, să mă bucur mai mult de tot ceea ce mă înconjoară.” (Miruna, ASCOR Iași).

Acest schimb de experiență a fost o minunată oportunitate de a schimba păreri și impresii despre ce înseamnă să fii un tânăr „cu adevărat frumos și liber” în cadrul unei asociații studențești cu valori morale și creștine, dar și o ocazie pentru a crea prietenii noi și, cu certitudine, durabile.

Denisa Lascău, vicepreședinte ASCOR Oradea