Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Școala de vară de la Parohia orădeană Velența I

Școala de vară de la Parohia orădeană Velența I

Copiii și tinerii din Parohia Ortodoxă Română Velența I  și nu numai, s-au reîntâlnit la școala de vară sub genericul „Copiii și tinerii în tinda bisericii, program, desfășurat în perioada 05-10 august 2024 în intervalul orar 9.00-13.00.

În primele trei zile peste 100 de copii cu vârste între 4 și 18 ani au participat la activitățile susținute de o echipă de dascăli care predau în învățământul preșcolar, primar, gimnaziu și liceu. Cei mai mari, elevi și studenți, și-au asumat și calitatea de voluntari susținând cadrele didactice în desfășurarea activităților.

Școala de vară Copiii și tinerii în tinda bisericii se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei și în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Direcția de Sănătate Publică Bihor, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bihor, Grădinița cu Program Prelungit nr. 45 Oradea, Liceul Sanitar ”Vasile Voiculescu” Oradea și Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” Oradea.

Susțin activități în cadrul programului: Caba Sanda, Herman Delia, Cheregi Anamaria, Indrie Tünde, Dima Casandra, Silaghi Patricia, Netea Larisa de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 45 Oradea, Popa Nicoleta, Haita Anamaria de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 56 Oradea, Fodor Adina de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 56 Oradea, Hulban Romina de la Liceul de Arte Oradea, Pure Cosmina de la Școala Gimnazială ”Dacia” Oradea, Dumea Ancuța de la Grădinița Cu Program Prelungit Nr. 25 Oradea, Chiș Camelia de la Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Hulban Romina de la Liceul de Arte Oradea, Pure Cosmina de la Școala Gimnazială ”Dacia” Oradea, Bronț Maria de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, Codău Teodora și Lung Doina de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” Oradea, Viorel Crăciun profesor de sport. Din partea Direcției de Sănătate Publică Bihor, a participat Mărcuț Cristina, de la Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, comisar de poliție Axinte Bogdan  și agent șef principal Chebeleu Răzvan, de la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bihor, a fost delegată comisar șef  Șandor Ilinca. Acestora le-au fost alături tinerii voluntari Fetea Andrei, Petroi Mara-Ana, Mihail Pop, Solomie Ioan Bogdan, Iovan Florina, Negruțiu Dragoș și Pantea Denisa

În curtea bisericii și în spațiile disponibile, chiar și în biserică în funcție de specificul activităților și particularitățile de vârstă ale participanților, se organizează atelierele de pictură și modelaj, activitățile sportive și de mișcare, atelierele culinare, jocuri, programe artistice, activități de dezvoltare personală, sesiuni de lectură religioasă și biblică, interpretare de pricesne, activități de prim ajutor, de educație pentru sănătate, educație rutieră, dar și de prevenire a consumului de droguri.

Luni în deschiderea programului, activitățile din cadrul școlii de vară au fost precedate de un moment de rugăciune în care s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate peste copii, tineri și familile acestora, dar și peste dascălii implicați în program. Cadrele didactice fac parte din familia comunității parohiale, alăturându-se voluntar ca și la edițiile anterioare preoților slujitori Nicolae Pop și Florin Negruțiu..

Zilnic, prin grija slujitorilor bisericii, respectiv a mai multor sponsori, copiii și tinerii se bucură și de o gustare, apă și sucuri, asigurându-se astfel confortul necesar participării la acest program.

Prin implementarea acestui program comunitatea parohială dorește să ofere o alternativă de petrecere a timpului liber în perioada de vacanță pentru cei mai mici și cei mai mari deopotrivă, aceștia având posibilitatea să interacționeze cu specialiști din diverse domenii, să socializeze, să exerseze diverse abilități, dar să dobândească noi competențe.

 Apreciem atât interesul copiilor și tinerilor față de astfel de activități, dar și modul responsabil în care părinții caută alternative la provocările de azi(dispozitive mobile, internet, jocuri video etc ) cu consecințe grave pe termen mediu și lung. În acest context curtea bisericii devine locul prietenos în care aceștia interacționează cu valori religioase, educaționale și  culturale cu impact asupra dezvoltării moral-spirituale a copiilor și tinerilor.

pr. prof. Florin Negruțiu