Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Serbare de Crăciun la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Serbare de Crăciun la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

După ce pe parcursul ultimelor două săptămâni de şcoală, grupele de grădiniţă şi clasele primare ale Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au organizat, pe rând, frumoase serbări de Crăciun, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, miercuri, 17 decembrie 2014, la Liceul Ortodox a avut loc serbarea generală a şcolii dedicată Sărbătorii Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.

În prima parte a zilei, în sala de mese a şcolii, sub coordonarea profesoarei Mihaela Pap, a avut loc un târg culinar cu caracter caritabil, în cadrul căruia elevii claselor primare şi gimnaziale au vândut prăjituri făcute de ei, împreună cu părinții lor. Suma adunată la sfârşitul târgului a fost una impresionantă pentru un astfel de eveniment, peste 1900 de lei. La această sumă s-au adăugat alţi 500 de lei şi pachete cu produse alimentare neperisabile şi jucării adunate de elevii de liceu. În total peste 2400 de lei, dăruiţi, apoi, la fel ca şi pachetele cu alimente şi jucării, unor copii cu posibilități materiale reduse, pentru ca să se poată bucura și aceștia, așa cum se cuvine, de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos

Începând cu ora 12, în sala de sport a şcolii, împodobită de sărbătoare, s-a desfăşurat o emoţionantă serbare de Crăciun, la care şi-au adus aportul foarte mulţi dintre elevii şi cadrele didactice ale şcolii.

Programul a fost deschis de un moment inedit al trupei de majorete a liceului, care a debutat cu această ocazie în faţa publicului, trupa fiind recent înfiinţată de către profesoara Mihaela Pap.

A urmat momentul pregătit de elevii mai mici, din clasa pregătitoare și din clasele a III-a și a IV-a. Coordonaţi de către inimoasele doamne învăţătoare Viorica Brege, Maria Tirpe, Florica Hera şi Ana Muscaş, micii învățăcei, au dat glas cu multă gingășie și însuflețire frumoaselor poezii și colinde, specifice sărbătorii Nașterii Pruncului Sfânt.

Elevii de la ciclul gimnazial au pregătit şi ei un moment emoţionant, cuprinzând mai multe colinde, pe care le-au cântat alături de colegele lor Monica Marincaș din clasa a VII-a A și Adriana Porciș, din clasa a V-a A, coordonaţi de profesoara Florica Popovici.

Făcând parte din patrimoniul cultural și spiritual al umanității, colindele au răsunat nu doar în limba română, ci și în limbile franceză şi engleză, prin elevii din clasele a VI-a, coordonați de către profesorii Mirella Pinta şi Gheorghe Erdeli.

Elevii din ciclul liceal au fost reprezentaţi de Darius Bogan, Ionel Roșu și Sergiu Colțe, care au interpretat individual câteva colinde tradiționale românești, precum și de membrii Corului „Diacon Nicolae Firu” al liceului care, sub îndrumarea Părintelui Prof. Arhid. Ştefan Lakatos, au încântat pe cei prezenţi cu o parte din frumoasele colinde pe care le au în repertoriu, după ce în aceste zile şi-au asumat misiunea de a colinda în foarte multe locuri, la foarte multe instituţii, peste tot în oraş, picurând bucurie şi lumină în multe suflete.

Deoarece din familia şcolii fac parte şi absolvenţii ei, un reprezentant de frunte al acestora, Alexandru Carţiş, actualmente student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, a ţinut să interpreteze şi el, două colinde tradiționale românești, în semn de preţuire pentru şcoala şi dascălii care l-au format.

Dacă elevii, de la mic la mare, i-au colindat pe profesori şi pe cei invitaţi la această serbare, la finalul programului, Corul „Sfântul Ignatie Teoforul” al cadrelor didactice de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea i-a colindat pe elevi, pe părinţi şi pe toţi cei prezenţi, profesorii schimbându-şi astfel statutul de gazde, în cel de colindători, întorcând, prin comuniune reciprocă, vestea Naşterii Domnului.

În încheierea programului, Părintele Profesor Radu Rus, directorul Liceului Ortodox a mulţumit elevilor și cadrelor didactice pentru dăruirea și implicarea în buna desfășurare a programului festiv şi a transmis cuvântul de binecuvântare şi felicitare al Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Totodată, Preacucernicia sa i-a premiat pe elevii claselor primare și gimnaziale care s-au implicat în mod deosebit în organizarea târgului culinar cu caracter caritabil.