Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Serbare de hram în Parohia Hotar, Protopopiatul Oradea

Serbare de hram în Parohia Hotar, Protopopiatul Oradea

În ziua succesivă Praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, pe care Biserica Ortodoxă Română a închinat-o serbării Preasfintei Treimi, ca o recunoaștere a implicării totale a fiecărei Persoane a Preasfintei Treimi în lucrarea de mântuire a lumii, luni, 9 iunie 2025, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Sfânta Treime” din Parohia Hotar, Protopopiatul Oradea, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Cuvântul de învățătură al Ierarhului Oradiei a urmărit să explice credincioșilor prezenți semnificația praznicului de astăzi, arătând că întreaga lucrare de mântuire este rodul Comuniunii veșnice dintre Persoanele Preasfintei Treimi, Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt – Structura Supremei Iubiri, cum o numește Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae –, maniera de a acționa a lui Dumnezeu fiind caracterizată printr-o unitate desăvârșită de voință și iubire:

„În Biserică serbăm astăzi cea de a doua zi a Pogorârii Duhului Sfânt, sărbătoarea Preasfintei Treimi, pentru că tot ceea ce săvârșește Fiul lui Dumnezeu din voia Tatălui prin Duhul Cel Sfânt; tot ceea ce săvârșește Duhul Sfânt din voia Tatălui, aducându-L pe Fiul prezent în viața Bisericii; tot ceea ce Tatăl săvârșește prin Fiul în Duhul Sfânt este Lucrarea comună a celor Trei Persoane ale Preasfintei Treimi. Dumnezeu Cel Unul în Ființa Sa și întreit în Persoane le lucrează pe toate împreună. Toate se împlinesc din Voia și din Dragostea Tatălui Ceresc, iar Tatăl le împlinește pe toate prin Cuvântul Său Cel Veșnic, Fiul lui Dumnezeu, prin Care toate s-au făcut și nimic din ceea ce a fost creat, fără El nu a fost creat. Așadar, Tatăl pe toate le lucrează prin Fiul în Duhul Cel Sfânt. Este Duhul lui Dumnezeu Care Se purta pe deasupra apelor Creației primordiale, Duhul Care i-a inspirat pe Profeți să vestească Venirea lui Mesia și prin Care Dumnezeu a dat Legea. Iar după Înălțarea la Cer a Fiului lui Dumnezeu Înomenit, după ce Mesia Și-a împlinit lucrarea, la cincizeci de zile de la Înviere, Tatăl Îl trimite în lume pe Duhul Cel Sfânt ca să rămână. Nu o coborâre sporadică, cum venea și îi umbrea pe profeți, ci S-a pogorât Însuși Mângâietorul în Biserică, Duhul rămânând în lume prin Biserică, în comuniunea Bisericii, împărtășindu-ne tuturor celor care credem și suntem botezați, primind Pecetea Darului Duhului Sfânt, viața cea veșnică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iar prin Biserică să fie împărtășită în lumea întreagă.”

În cea de a doua parte a omiliei praznicale, Ierarhul a predat credincioșilor prezenți din teologia Sfinților Părinți ai Bisericii Dreptmăritoare, care văd în Comuniunea și Unitatea din sânul Preasfintei Treimi icoana sau idealul spre care suntem creați să tindem, pe care să îl oglindim în mod natural în relațiile interumane, în familiile noastre, în Biserică mai ales și chiar la scara întregii umanități.

„Taina unității Bisericii, taina unității și comuniunii dintre noi, creștinii, are temelia în Comuniunea de Dragoste a Persoanelor Preasfintei Treimi. Pentru că Tatăl Îl iubește pe Fiul în Duhul Sfânt, iar Fiul Îl iubește pe Tatăl prin Duhul Sfânt. Duhul Sfânt ni-L face nouă, tuturor oamenilor, prezent în adâncurile vieții noastre pe Fiul lui Dumnezeu, Care S-a făcut Om pentru mântuirea noastră, ca în tainica lucrare a Duhului Sfânt în inimile noastre Chipul lui Dumnezeu din noi să ajungă la asemănarea cu Dumnezeu, adică cu Cel Care este Bunătatea absolută. De aceea, Sărbătoarea Preasfintei Treimi este Praznicul Bucuriei Bisericii, Sărbătoarea Comuniunii în legătura Păcii și Comuniunea Duhului, la care suntem cu toții chemați, în toată diversitatea neamurilor planetei și în toată curgerea generațiilor creștine și a generațiilor urmașilor lui Adam, traversând locurile și timpurile înspre Veșnicia lui Dumnezeu, pregătită  spre a ne fi oferită în comuniune sfântă, după chipul Comuniunii și Dragostei desăvârșite dintre Persoanele Preasfintei Treimi. Pentru ca Dragostea lui Dumnezeu să poată lucra, pentru ca Taina Unității Bisericii să strălucească în lume, chemând umanitatea întreagă la unitate și în Brațele lui Dumnezeu Tatăl, este nevoie ca noi, în Biserică, să rămânem în Taina Unității și a Păcii Duhului Sfânt, lăsându-L să aducă darurile cele îmbelșugate în lăuntrul fiecăruia dintre noi, celulele vii ale Bisericii și în toată lumea, în comuniune sfântă cu Cerul și cu cei de dinainte de noi, cu responsabilitatea enormă a transmiterii mai departe a Dreptei Credințe către copiii și nepoții noștri.”

În cadrul sfintei slujbe, Chiriarhul locului a hirotonit în treapta slujirii diaconale pe tânărul teolog George-Cosmin Mesaroș, pe seama Parohiei Cheț, Protopopiatul Marghita.

Încheierea programului liturgic a fost marcată de alocuțiunile ocazionale ale Părintelui Călin-Dănuț Ioniță, Protopopul Oradiei și a Părintelui paroh Ionuț-Cosmin Bențe. Apoi, Episcopul Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare, felicitând frumoasa lucrare pastoral-misionară pe care a aflat-o în Parohia Hotar, la care se adaugă efortul susținut de păstrare și promovare a valorilor naționale și a culturii poporului nostru, într-o armonioasă conlucrare cu autoritățile locale.

La ieșirea din sfântul lăcaș, preotul paroh a adresat Ierarhului Oradiei invitația de a vizita istorica biserică de lemn a Parohiei Hotar, un valoros monument de patrimoniu național ridicat în anul 1714, mărturie vie a credinței și jertfelniciei înaintașilor. În vecinătatea sfântului lăcaș, Ierarhului i-a fost prezentată și casa românească tradițională recent amenajată, ce întregește ansamblul ca spațiu al memoriei culturale și identității naționale.

pr. Andi-Constantin Bacter