Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sesiunea anuală de comunicări științifice la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Sesiunea anuală de comunicări științifice la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

An de an, Biserica Ortodoxă sărbătorește la 30 ianuarie pe Sfinții Trei Ierarhi, adică pe Sfântul Vasile cel Mare, pe Sfântul Grigorie de Nazianz (Teologul) și pe Sfântul Ioan Gură de Aur, mari Dascăli ai lumii și Ierarhi, care din anul 1936 sunt considerați ocrotitorii școlilor teologice.

Păstrând tradiția consacrată de la înființare, în zilele premergătoare prăznuirii marilor ierarhi, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a organizat o serie de activități menite să sublinieze rolul acestora în apărarea și promovarea dreptei credințe propovăduite de Mântuitorul Iisus Hristos și moștenite de la Sfinții Apostoli. Astfel, pornind de la tema Anului omagial al pastoraţiei și îngrijirii bolnavilor și a Anului comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți, în ziua Aducerii moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul (29 ianuarie), în sala festivă a Liceului Ortodox a avut loc sesiunea anuală de comunicări științifice ale cadrelor didactice și ale elevilor școlii orădene.

În cadrul secțiunii dedicate cadrelor didactice, au fost prezentate teme precum: „Preotul ca medic în grija sufletelor” - Pr. Prof. Alexandru Dulca; „Credința în Dumnezeu și asumarea suferinței, condiții pentru vindecarea trupească și sufletească a omului” - Pr. Prof. Alin Sonea; „Sfântul Vasile cel Mare – predicator și trăitor al filantropiei”- Pr. Prof. Raul Ardelean

În a doua parte, dedicată elevilor, aceștia au abordat teme tot în legătură cu Anul omagial și Anul comemorativ actual: Ștefan Birău & Giuseppe Borzi (XI A) - Taina Sfântului Maslu: lucrarea principală a Bisericii pentru cei bolnavi și suferinzi; Raul Iovan & Rebeca Orbai (XI A) - Sfinții tămăduitori în istoria Bisericii; Mihai Ciucle (X A) - Sfântul Sfințit Mucenic Taumaturg Ciprian, Episcopul Antiohiei;

Vlad Ungur (IX A) - Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei; Bogdan Pușcaș & Cezar Stoian (IX A) - Lucrarea misionara a Sfântului Vasile cel Mare în cadrul Vasiliadei; Andrei Lucaci & Răzvan Șipoș (X A) - Sfântul Ierarh Luca al Crimeii - chirurgul fără de arginți.

La final, Preacucernicul Părinte Profesor Radu Rus, Vicar Eparhial și Directorul Liceului Ortodox le-a mulțumit elevilor și profesorilor care s-au implicat în aceste activități, reiterând importanța și actualitatea temei Anului omagial al pastoraţiei și îngrijirii bolnavilor, îndemnându-i pe toți, dascăli și elevi să-i cerceteze pe cei bolnavi și neputincioși, dar în același timp să aibă grijă de propria sănătate care este darul lui Dumnezeu și consecință a propriului mod de viață. Iar ca modele de viețuire creștină autentică stau sfinții, în cazul de față „sfinții doctori fără de plată”.

De asemenea, elevii și profesorii au fost invitați să participle la Sfânta Liturghie arhierească în ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi la Biserica din Oradea ce poartă hramul acestora, reluând astfel o tradiție locală statornicită de către Chiriarhul Oradiei, prilej cu care se află împreună, în comuniune atât membrii corpului profesoral, cât și elevii și studenții celor două instituții de învățământ teologic orădean, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, respectiv Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman”, alături de credincioșii și preoții parohiei orădene sub protia Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Pr. prof. Alin Sonea