Sfântul Ierarh Nectarie prăznuit la Catedrala Episcopală din Oradea
Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina a fost prăznuit cu multă bucurie duhovnicească și în Episcopia Oradiei. Începând de marți seara, 8 noiembrie, dar și miercuri, 9 noiembrie 2016, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, Sfântul Ierarh Nectarie al Pentapolei, făcătorul de minuni, unul dintre ocrotitorii paraclisului de iarnă de la demisolul catedralei, împreună cu Sfinţii Ierarhi Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, şi Spiridon al Trimitundei, a fost cinstit în chip deosebit.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ajunul zilei de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie, la Catedrala Episcopală din Oradea a fost adusă de către preacuvioși părinți de la Mănăstirea Izbuc, în frunte cu Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, exarh și stareț, racla în care se află un fragment din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie, aflată în patrimoniul mănăstirii.
Racla a fost întâmpinată de Chiriarhul Oradiei și clerul catedral și purtată în procesiune în jurul Catedralei, după care a fost așezată spre închinare, alături de racla aflată în tezaurul Catedralei din Oradea care adăposteşte fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, și ale Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei. A urmat slujba Privegherii, săvârșită de Ierarh împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși care au venit să îi aducă cinstire sfântului făcător de minuni. Cu binecuvântarea Chiriarhului Oradiei, la miezul nopții, unul dintre slujitorii catedralei a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul de iarnă Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie de la demisolul catedralei.
În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie, miercuri, 9 noiembrie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi în Catedrala Episcopală. Deși a fost o zi peste săptămână, spaţiul liturgic generos al catedralei propriu-zise a fost plin de credincioşi, care au venit să se roage și primească binecuvântare de la Sfântul Ierarh Nectarie.
La această frumoasă prăznuire, în cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice rânduite, de la Sfântul Evanghelist Matei, ce a relatat un fragment din Predica de pe munte a Mântuitorului Iisus Hristos, Chiriarhul Oradiei a rostit un bogat cuvânt de învăţătură în care a vorbit celor prezenţi despre Fericiri, un adevărat „Imn al Împărăției cerurilor”, în legătură cu viaţa şi lucrările minunate ale Sfântului Ierarh Nectarie, evidenţiind minunile săvârşite de sfântul ierarh pentru cei aflaţi în suferinţe, fiind grabnic ajutător şi izbăvitor:
„Dacă sfinții lui Dumnezeu au trăit din plin Fericirile despre care a învățat Mântuitorul Iisus Hristos, este bine să știm că darul lui Dumnezeu, puterea Domnului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu-Tatăl, și lucrarea Duhului Sfânt nu încetează niciodată în Biserică. Chiar și în timpurile noastre din urmă s-au ridicat și se ridică bărbați sfinți și femei sfinte gata să sufere orice prigoană, gata să piardă totul pentru a câștiga Împărăția cerurilor.”
„Din mulțimea sfinților din timpurile din urmă strălucește puternic sfântul pe care astăzi îl sărbătorim și care a vrut să fie astăzi aici împreună cu noi, Sfântul Ierarh Nectarie, marele făcător de minuni, episcop al Pentapolei, umilit, scos din scaunul episcopal ca urmare a unor intrigi, canonisit, izgonit, prigonit, persecutat. A fost, însă, învrednicit de Dumnezeu să formeze generații întregi de slujitori ai sfintelor altare, să povățuiască suflete pe calea mântuirii, îndeosebi pe maicile de la mănăstirea din Eghina pe care a întemeiat-o și a umplut-o de rugăciune, de putere și de har. Iar prin dobândirea Duhului Sfânt, s-a învrednicit să devină mare făcător de minuni, rugător și ajutător pentru cei bolnavi, mai ales pentru cei bolnavi de boli incurabile.”
„Sfântul Nectarie împlinește, prin viața sa, prin modelul său, prin moștenirea pe care ne-o lasă, Imnul Fericirilor, care este Constituția Împărăției cerurilor. Sfântul Nectarie, prin lucrarea harului Duhului Sfânt, a trecut peste toate răutățile ce le-a avut de întâmpinat, pentru că era un om bun și nu s-a lăsat să fie, în viața lui, în inima lui, în sufletul lui, cuprins de otrava răutății celui viclean care caută pe fiecare om în parte să îl înghită, să îl îndepărteze, să îl înrăiască. Toate răutățile nu au avut nici o putere asupra Sfântului Nectarie, căci el a rămas bun, milostiv și gata să sară în ajutorul aproapelui său. A făcut acestea înainte de nașterea sa în ceruri și, cu prisosință, și după adormirea sa.”
„El a dorit ca sfintele sale moaște, pline de lucrarea Duhului Sfânt, să se împrăștie în toată lumea, pentru ca să se arate că este de folos și grabnic ajutător pentru toți cei ce îl caută, îl cheamă, îl imploră să vină să le ajute. Multe sunt căile prin care sfântul s-a descoperit și a dorit să vină în mijlocul semenilor săi, trimițându-și părticele din trupul său proslăvit, ca mărturie a prezenței sale, a rugăciunii și a dragostei sale.”
În încheierea cuvântului de învățătură, Chiriarhul Oradiei a adus mulţumiri Preasfintei Treimi pentru frumoasa şi binecuvântata zi şi a invocat ajutorul şi rugăciunile Sfântului Ierarh Nectarie pentru întreaga suflare ortodoxă din cuprinsul Episcopiei Oradiei.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a oficiat rânduiala binecuvântării prinoaselor aduse de credincioși la biserică de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie.
Prăznuirea Sfântului Nectarie la Catedrala Episcopală din Oradea s-a încheiat în după-amiaza zilei, prin oficierea Tainei Sfântului Maslu, de către preacuvioşii părinţi de la Sfânta Mănăstire Izbuc, împreună cu clerul catedral, în prezenţa a sute de credincioşi, care au avut posibilitatea să se închine şi să sărute racla cu fragmentul din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie, dar şi racla aflată în tezaurul Catedralei din Oradea care adăposteşte fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, și ale Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.