Sfinții Apostoli Petru și Pavel cinstiți la Mănăstirea Stâna de Vale
În ziua prăznuirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, 29 iunie 2017, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei s-a aflat în vizită pastorală la Mănăstirea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din staţiunea montană Stâna de Vale, cu prilejul hramului aşezământului monahal.
Ocrotitorii duhovniceşti ai mănăstirii sunt sărbătoriţi cu multă evlavie la Stâna de Vale. Încă din ajunul sărbătorii s-a oficiat slujba privegherii şi s-au făcut ultimele pregătiri pentru slujba de a doua zi şi pentru primirea pelerinilor care vin din toate colţurile Eparhiei Oradiei, dar şi din ţară.
Sărbătoarea mănăstirii bihorene a fost binecuvântată de prezenţa Chiriarhului locului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, care a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica mare a mănăstirii, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.
În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, Preasfinţitul Părinte Sofronie a tâlcuit înţelesurile duhovniceşti ale fragmentului scripturistic în care Sfântul Apostol Petru, în numele celor doisprezece Apostoli, Îl recunoaşte şi Îl mărturiseşte pe Domnul Iisus Hristos ca Fiul lui Dumnezeu:
„Biserica îi cinstește astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, considerați corifei ai apostolilor, cei care din dragoste pentru Domnul Hristos au mers cu mărturisirea Evangheliei păcii, cu propovăduirea mântuirii până la moartea martirică. L-au iubit pe Mântuitorul Iisus Hristos mai presus decât propriile lor vieți și au ajuns să fie și ei sacrificați, ca niște miei nevinovați, în timpul persecuțiilor dezlănțuite de împăratul păgân Nero împotriva creștinilor la Roma.”
„Noi știm din Sfânta Scriptură că Domnul Hristos Și-a ales doisprezece apostoli ca să fie ucenicii Săi, după numărul celor douăsprezece seminții ale poporului Israel. Despre cei doisprezece apostoli Domnul Iisus Hristos a spus că, la sfârșitul vremurilor, când El se va întoarce, vor sta pe douăsprezece scaune de judecată, ca să judece cele douăsprezece seminții ale lui Israel. Pe lângă cei doisprezece ucenici direcți, Mântuitorul a avut în total un număr de șaptezeci de ucenici și apostoli pe care i-a trimis la propovăduire. În plus, îl avem și pe Sfântul Apostol Pavel, care nu a stat în apropierea nemijlocită a Domnului și nu s-a bucurat să asculte cuvintele învățăturii Sale, ci, mai mult, i-a prigonit pe discipolii Fiului lui Dumnezeu întrupat, dar care, după convertirea sa minunată în drumul spre Damasc, s-a învrednicit a deveni Marele Pavel, Apostolul neamurilor.”
„Între cei doisprezece Apostoli erau și frați după trup, precum Sfinții Apostoli Petru și Andrei, care au propovăduit Evanghelia atât în Răsărit, cât și în Apus, ceea ce a făcut ca Biserica, în timpurile de început, în toată diversitatea ei de manifestare, chiar în germene, să își exprime cu putere unitatea. Totodată, cinstirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel în Răsărit, dar și în Apus, de la începuturile vieții Bisericii, îndată după martiriul lor, este un semn de unitate profetic, în mod special pentru zilele noastre, arătând că, prin misiunea acestor apostoli, ce nu s-a încheiat odată cu moartea lor martirică și care continuă prin rugăciunea lor pentru Biserică și unitatea ei, și noi creștinii de astăzi avem datoria să strângem rândurile, să manifestăm cu dragoste unitate și solidaritate între noi, unii față de alții, și mai ales în fața provocărilor pe care lumea contemporană le lansează Bisericii.”
Deoarece în judeţul Bihor, teritoriul canonic al Eparhiei Oradiei, un număr de peste 15.000 de persoane poartă numele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, sau diminutive ale acestora, în încheierea cuvântului de învățătură Chiriarhul Oradiei a adresat alese urări de ani mulți și binecuvântați dreptmăritorilor creştini care îşi serbează ziua onomastică.
Preacuviosul Părinte Protosinghel Serafim Pop, stareţul Mănăstirii Stâna de Vale, a mulţumit Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru bucuria de a se afla la hramul mănăstirii, pentru dragostea și purtarea de grijă, precum şi tuturor pelerinilor care au venit în număr mare să participe la sărbătorirea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
La final, Ierarhul a felicitat pe starețul așezământului monahal pentru frumoasa serbare a hramului și a subliniat importanța mărturisirii credinței creștine în lumea contemporană, după modelul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o binecuvântată agapă frăţească, toţi pelerinii prezenţi gustând din bucatele pregătite special cu prilejul acestui hram.
Mănăstirea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se află în Masivul Vlădeasa, la altitudinea de 1100 de metri, în mijlocul staţiunii Stâna de Vale, ctitorită în anul 1990 de către vrednicul de pomenire Episcop Dr. Vasile Coman al Oradiei. Terenul, în suprafaţă de 0,60 hectare, a fost donat de Primăria comunei Budureasa, pe a cărui teritoriu administrativ se află acest aşezământ, iar resursele financiare necesare începerii unui astfel de edificiu au fost puse la dispoziţie de Episcopia Oradiei. Din lipsa personalului monahal, lucrările de construcţie a mănăstirii au fost încredinţate Părintelui Ioan Nat Balint, Protopopul onorar al Beiuşului, în vremea aceea paroh la Budureasa. Între anii 1990 - 1995, Preacucernicia sa a reuşit ridicarea în roşu a bisericii mari a mănăstirii şi a corpului de chilii, până la acoperiş. Astăzi, construcţia bisericii mari este finalizată, prin grija Preacuviosului Părinte stareț Serafim Pop fiind în lucru pictura interioară.