Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sfinții Martiri Brâncoveni cinstiţi în Eparhia Oradiei

Sfinții Martiri Brâncoveni cinstiţi în Eparhia Oradiei

Comemorarea Sfinților Martiri Brâncoveni în acest an, 2014, în Patriarhia Română, la împlinirea a trei sute de ani de la martirizarea lor, a avut un frumos ecou și pe Valea Barcăului, în Municipiul Marghita, judeţul Bihor, unde, în după-amiaza zilei de Duminică, 17 august, Parohia Ortodoxă Română Marghita I, cu bincuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a organizat un spectacol sub genericul: „Să nu uităm de cei ce-au scris cu sângele lor istoria Bisericii și a neamului nostru”.

Spectacolul a avut în distribuție și o piesă de teatru intitulată „Martiriul Brâncovenilor”, scrisă și regizată de către Părintele Constantin-Petru Filip, parohul Parohiei Marghita I, ajutat îndeaproape de către preotul coslujitor Dan Gal, piesă jucată de către copii și tineri din Marghita.

Publicul numeros, din care au făcut parte și preoţii de la parohiile din protopopiatul Marghita, în frunte cu Părintele Ioan Șugar, Protopopul Marghitei, alături de oficialități locale, dintre care amintim pe Domnul Ioan Lazăr, viceprimar al Marghitei, care este și membru mirean în Adunarea Eparhială a Episcpiei Oradiei, dar și numeroși dascăli și oameni de cultură din oraș, au apreciat, cu alese cuvinte, reușita spectacolului. „Îmbinarea deosebită dintre credință și istorie regăsită în piesa jucată nu se putea exprima mai cu folos. Marghita avea nevoie de așa ceva!”, a afirmat unul dintre spectatori.

Ropotele de aplauze venite din partea celor prezenţi, care au umplut curtea Teatrului de vară din Marghita, unde s-a desfășurat spectacolul, au fost adevărata răsplată a bravilor actori, care au oferit prin piesa jucată o veritabilă lecție de istorie, așa după cum, de altfel, personajele interpretate – Sfinții Martiri Brâncoveni – ne-au oferit, încă o dată, și prin intermediul acesteia, o adevărată lecție de viață.

Mulțumirea celor implicați, a copiilor și a tinerilor actori a fost și mai mare, spectacolul având și un caracter caritabil, venind în sprijinul semenilor aflaţi în nevoi, respectiv a sinistraţilor din sudul ţării afectați de inundațiile din această vară. Totodată, va fi oferit un sprijin şi Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, ctitoria de suflet a Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, instituţie de învăţământ unde se formează, moral şi educaţional, numeroşi tineri din zona Marghitei.