Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sfinții Martiri Brâncoveni cinstiți în Parohia Subpiatra

Sfinții Martiri Brâncoveni cinstiți în Parohia Subpiatra

În ziua de 16 august Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei și sfetnicul Ianache. Această zi a fost declarată de către Parlamentul României, prin Legeanr. 134/2020, ca Ziua Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violenței împotriva creștinilor.

Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, domnitor al Țării Românești între anii 1688-1714, a fost un mare ctitor de locașuri sfinte, de cultură și de conștiință națională, care a pecetluit prin sângele săuși al fiilor săi mărturia credinței creștin-ortodoxe și a demnității naționale. Personalitatea sa a fost și este venerată ca fiind un symbol sfânt al demnității și fermității în credință a poporului român, chipul luminos de conducător creștin al țării, credincios mărturisitor și patriot statornic până la moarte martirică.

În anul 2014, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, spunea: „Cele trei secole care au trecut de la jertfa Sfinților Martiri Brâncoveni ne-au învățat că lumina credinței lor jertfelnice trebuie receptată cu recunoștință, ca un dar al lui Dumnezeu pentru neamul românesc. Un Domnitor creștin care-și dăruiește viața pentru credința și demnitatea poporului său este un martir care luminează devenirea poporului pe care îl reprezintă. Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu continua și în cer rugăciunea sa pentru poporul pe care l-a ocrotit și l-a condus cu credință și demnitate în anii lui de domnie.”

Pentru a conștientiza importanța moștenirii spirituale și culturale brâncovenești, care este o lumină în istorie și a evidenția modelul Sfinților Brâncoveni de iubire jertfelnică și statornică față de Biserică și de poporul român, Parohia Subpiatra a organizat o activitate liturgică și cultural-educativă.

În seara zilei de 15 august a.c. s-a săvârșit Vecernia și slujba Acatistului Sfinților Martiri Brâncoveni. Elevul Florin Rafael Dad, care a obținut în acest an  locul I la Concursul Național de Istorie „Nicolae Iorga”, a prezentat referatul: „Viața Sfântului Voieivod Martir Constantin Brâncoveanu și a celor împreună pătimitori cu dânsul”. Apoi, preotul paroh Lucian Crișan a susținut prelegerea: „Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, mărturisitor jertfelnic și ctitor darnic”.

Cu acest prilej a fost vernisată o expoziție de icoane pe sticlă cu Sfinții Martiri Brâncoveni, realizate de copiii și tinerii din grupele de cateheză ale parohiei, sub îndrumarea profesorului de religie Florian Irimescu și a fost interpretată BaladaBrâncovenilor, text popular cules de VasileAlecsandri.

Activitatea a continuat a doua zi, 16 august, după Sfânta Liturghie, cu un concurs de cunoștințe despre viața Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanuși a familiei sale și despre importantele sale realizări pe plan spiritual și cultural. Copiii și tinerii participanți la acest concurs au fost răsplătiți cu diplome, rechizite școlare, cărți de rugăciuni, cărți de istorie, icoane și dulciuri.

Activitatea s-a derulat în cadrul Școlii de vară, care a debutat cu un pelerinaj la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea și Mănăstirea Izbuc, urmat de o excursie la Arieșeni în perioada 23-24 iulie.

Pr. Crișan Lucian