Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sfinții Martiri Brâncoveni, comemorați prin teatru la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Sfinții Martiri Brâncoveni, comemorați prin teatru la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, vineri, 19 septembrie 2014, în sala festivă a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a avut loc reprezentația scenică a martiriului Sfinților Martiri Brâncoveni, realizată de către un grup de tineri talentați, elevi și studenți, din orașul Marghita, județul Bihor, îndrumați și coordonați de către Părintele Paroh Constantin Petru Filip de la biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Marghita.

Manifestarea artistică se înscrie în contextul comemorării în acest an, 2014, în întreaga  Patriarhie Română, a trei secole de la tragicul martiriu al membrilor familiei binecredinciosului domnitor al Țării Românești, Constantin Vodă Basarab Brâncoveanu, martiriu petrecut în Fanar, pe malurile Bosforului, în străvechea cetate a Constantinopolului, căzută în stâpânirea semilunei turcești, musulmane, stăpânire care amenința și independența Țării Românești.

Calitatea de gazdă a Liceului Ortodox, pentru acest eveniment, se datorează bunei colaborări care există între Biserică și Școală, respectiv între Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și Parohia Ortodoxă Română Marghita I, în ceea ce privește activitatea misionară a tinerilor înzestrați și dăruiți de Dumnezeu cu mulți și feluriți talanți, mai ales că între tinerii actori se numără câțiva elevi și absolvenți ai Liceului Ortodox, care sunt, în același timp, enoriași ai Parohiei Marghita I.

Tinerii marghiteni au reușit să impresioneze spectatorii, interpretând cu talent și dăruire fiecare personaj, care a luat parte sau care a asistat la jertfa martirică a neamului brâncovenesc, pentru mărturisirea credinței creștine dreptmăritoare și pentru apărarea Țării Românești.

Prezent la eveniment, Chiriarhul Oradiei i-a felicitat pe tinerii actori, precum și pe Părintele Constantin Petru Filip, care a scris piesa și i-a coordonat, reușind să pună în lumină aptitudinile fiecăruia:

Vă felicităm pe toți, în frunte cu Părintele Constantin Petru Filip! Ați fost foarte bine aleși de Părintele Constantin, care poartă și numele voievodului martir, iar voi toți ați știut să intrați în pielea personajelor și să interpretați foarte expresiv rolurile. Antropologic vorbind, aveți chiar chipurile personajelor pe care le-ați interpretat. Pe lângă ceea ce ați făcut, trebuie să spunem și că Dumnezeu v-a dăruit cu multe daruri. E o pasiune frumoasă și cred că pentru voi este și un bun început. Dacă veți continua să vă cultivați darurile pe care Dumnezeu vi le-a dat, veți ajunge departe.”

„Ați reușit, prin spectacolul pe care l-ați realizat, să înfățișați o adevărată frescă a martiriului Brâncovenilor, foarte bine gândită, cu fragmente din balada pe care neamul nostru a închinat-o Sfinților Brâncoveni. Ați adus ofranda cea mai curată a inimilor voastre în Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, ca o adevărată euharistie culturală. Cred că din ceruri, Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, împreună cu fiii săi, Constantin, Ștefan, Radu, și Matei, și ginerele său Ianache Văcărescu, sfinți din cetele martirilor, au privit cu drag la voi și au apreciat împreună cu noi prestația voastră de excepție.”

„Am convingerea că dacă și la școală vă pregăți ca și pentru spectacolul pe care ni l-ați arătat, cred cu tărie că veți ajunge acolo unde doriți și veți avea multe de spus în istoria culturală a neamului nostru, pentru că avem nevoie de tineri curajoși, însuflețiți, talentați, gata să-și pună darurile în lucrare pentru propășirea Bisericii, a Țării și a Neamului”, a încheiat Ierarhul.

La finalul evenimentului, Părintele Profesor Radu Rus, directorul liceului, a adresat cuvinte de mulţumire Chiriarhului Oradiei, pentru prezenţa la eveniment şi Părintelui Constantin Petru Filip, pentru momentul deosebit prilejuit în viaţa şcolii şi pentru sprijinul financiar oferit de Parohia Marghita I pentru amenajarea noului cămin-internat al liceului, inaugurat și sfințit de Preasfințitul Părinte Sofronie în urmă cu câteva zile, la început de nou an școlar. De asemenea, Preacucernicia sa a mulțumit tinerilor din Marghita pentru momentul de profundă trăire şi mare emoţie creat prin piesa de teatru prezentată, adevărată lecție de mărturisire a credinței dreptmăritoare, de istorie a neamului românesc și de jertfă pilduitoare pentru toate generațiile.