Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sfințirea Ambulatoriului Spitalului Orășenesc Ștei

Sfințirea Ambulatoriului Spitalului Orășenesc Ștei

Luni, în cea dintâi zi a lunii lui Florar din anul curent, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în orașul Ștei, unde a săvârșit slujba de sfințire a ambulatoriului Spitalului Orășenesc Ștei alături de un sobor preoțesc din care a făcut parte și Părintele Arhimandrit Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor și așezămintelor monahale din Eparhia Oradiei, și Părintele Marian-Vasile Popa, Protopopul Beiușului, în prezența autorităților centrale, județene și locale, a conducerii spitalului, a medicilor și cadrelor medicale și a unui număr mare de locuitori ai orașului bihorean.

După oficierea slujbei, Chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt ocazional în care a adresat felicitări și aprecieri la adresa tuturor celor care s-au implicat în realizarea și dotarea acestui ambulatoriu și tuturor celor care vor activa aici în slujirea jertfelnică a semenilor și în lupta cu boala, împlinindu-se în acest fel îndemnurile filantropice ale Domnului Iisus Hristos, Cel Care ne-a revelat că faptele milei trupești sunt esențiale și indispensabile mântuirii sufletelor noastre.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu am săvârșit slujba de binecuvântare și sfințire a așezământului în care ne aflăm, unde, din mila lui Dumnezeu, foarte mulți de acum încolo vor avea posibilitatea să-și îngrijească sănătatea, prin devotamentul, prin jertfelnicia și spiritul de sacrificiu al întregului personal medical și de specialitate, toate acestea fiind cu putință datorită generozității și bunătății tuturor celor implicați în pregătirea și oferirea celor care au nevoie de ajutor, tratament și dragostea noastră. Omenia tocmai în aceasta constă, în iubirea semenului nostru. Apartenența noastră la Creștinism nu este și nu trebuie să fie o simplă formalitate, ci ea trebuie să fie conjugată mereu cu iubirea celui care are nevoie de iubire. ceea ce faceți aici și ați și început, acum cu binecuvântarea lui Dumnezeu, Care a venit să încununeze tot efortul dumneavoastră de zidire fizică, materială, de acum încolo adăugându-se și binecuvântarea cerească ctitoriei propriu-zise, ajutorul divin. Căci acolo unde omul nu mai poate, intervine Dumnezeu cu puterea și dragostea Sa. Lucrarea de aici este o dovadă limpede a iubirii de semeni și un bun exemplu pentru alte așezăminte și pentru cât mai multe case de felul celei în care ne aflăm, în care oamenii să poată afla un pic de mângâiere și să primească o dovadă de dragoste, de respect, de înțelegere din partea semenilor. Căci  măsura și proba adevăratului nostru chip se vede atunci când e nevoie de noi. Nu la mese îmbelșugate și unde primim slavă de la oameni, ci acolo unde oamenii au nevoie de mâna de ajutor întinsă spre ei. Și nu „vino la mine că-ți voi da”, ci atunci când are omul nevoie, atunci trebuie să îi dăm. Oamenii nu cerșesc imposibilul, ci cer un strop de iubire, de îngăduință, un zâmbet, o vorbă bună, un tratament care să ușureze suferința, mai ales atunci când armele celelalte s-au depus, căci, oricât ne-am lupta, de suferință nu putem fugi și, dacă suntem sinceri, vedem că viața e presărată cu multe suferințe. Dar suferința nu rușinează, ci înnobilează și, iarăși, de moarte nu putem fugi, însă, creștini fiind, știm că moartea a fost învinsă pentru că Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le.”

Apoi, urmând alocuțiunii Preasfinției Sale, domnul Iulian Balaj, primarul orașului Ștei, a mulțumit Episcopului Oradiei pentru onoarea și bucuria duhovnicească pe care a prilejuit-o prin aducerea binecuvântării lui Dumnezeu peste acest loc menit să aducă mângâiere, alinare și vindecare celor aflați în suferință. De asemenea, primarul a mulțumit tuturor oficialităților centrale, județene și locale care au sprijinit demersul său de reabilitare, dotare și punere în funcțiune a acestei secțiuni a Spitalului Orășenesc Ștei.

În continuare, prefectul județului Bihor, domnul Dumitru Țiplea, vicepreședintele consiliului județean Bihor, domnul Mircea Mălan, doamna senator Arina Moș, doamna Sorina Pintea, fost ministru al sănătății și domnul Cornel Popa au avut scurte luări de cuvânt în care au adus aprecieri și au felicitat demersurile și eforturile susținute care au dus la reușita întemeierii acestui așezământ medical.

În cele ce au urmat, toți cei prezenți au fost invitați de domnul primar Iulian Balaj să ia parte la cea de a doua parte a programului dedicat inaugurării ambulatoriului spitalului, conferința „Învierea Domnului, Paștile vieții noastre” susținută de Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei la Casa de Cultură „Miron Pompiliu” din Ștei. Conducerea orașului și cea a spitalului au considerat ca fiind mai mult decât binevenit și oportun ca, în siajul marii sărbători a Învierii Domnului, să organizeze un astfel de eveniment cultural, avându-l ca și conferențiar pe Episcopul Oradiei, un absolvent de frunte al Facultății de Medicină din Timișoara și orator de seamă al Bisericii noastre.

Conferința Episcopului Oradiei a fost apreciată de auditoriul prezent datorită caracterului cordial și personal pe care l-a amprentat asupra discursului Preasfinției Sale, întrucât nu a fost o prelegere teologică despre veridicitatea Învierii Domnului, ci despre felul în care Supliciul hristic, Răstignirea, Moartea și Învierea Domnului Iisus Hristos pot să fie trăite și experiate în mod spiritual în viața lăuntrică a fiecăruia dintre noi, sădind în ființa noastră pace, dragoste și sens. Un aspect cu totul special al conferinței a constat în mărturiile Ierarhului cu privire la propriul travaliu interior și, deopotrivă, bucuria pascală suprarațională prin care Dumnezeu i-a rânduit să treacă odată cu mutarea în veșnicie a mult iubitei sale mame, distinsa doamnă Maria Drincec, în ultima zi a anului trecut, 31 decembrie 2022.

La finele conferinței, domnul primar Iulian Balaj a mulțumit Ierarhului Oradiei pentru onoarea și bucuria duhovnicească deplină pe care a generat-o în rândul comunității orașului Ștei, atât prin lucrarea sfințitoare săvârșită la spital, cât și prin propovăduirea cuvântului Domnului Iisus Hristos într-o manieră atât de caldă și familială, care a mișcat sufletele tuturor celor care au luat parte la prelegerea Preasfinției Sale.