Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sfințirea mormântului părintelui Nestor Porumb în satul Tulca

Sfințirea mormântului părintelui Nestor Porumb în satul Tulca

Miercuri, 25 octombrie 2023, în biserica din Tulca, au fost înălțate rugăciuni pentru odihna sufletului bun, blând și nobil al părintelui Nestor Porumb, cel care a ctitorit biserica și școala din localitate. Sărbătoarea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, urmată de slujba parastasului, iar la finalul acesteia, preoți, credincioși, cadre didactice și elevi ai Școlii Gimnaziale „Nestor Porumb" din Tulca au pornit în procesiune spre locul de veci al uneia dintre cele mai remarcabile personalități din Comuna Tulca. După sfințirea mormântului protoiereului Nestor Porumb, cei prezenți s-au întors în sfânta biserică, unde a avut loc un moment de evocare a personalității celui comemorat. Au luat cuvântul: strănepoții Iulian Svasta și Miorița Telegdi, care au mărturisit că sunt mândri că își au rădăcinile în Tulca, iar Iuliu Lerințiu, prin alocuțiunea ținută, a prezentat biografia și întreaga activitate a fostului păstor de suflete al credincioșilor ortodocși din Parohia Tulca.

Părintele Nestor Porumb s-a născut la data de 21 septembrie 1855 în satul Tulca, fiu al preotului Moise Porumb și al preotesei Ana, născută Rocsin din Micherechiu, fiind al șaselea copil din cei nouă ai familiei. A absolvit cursurile primare în localitatea natală, apoi cele secundare la liceul din Beiuș. În anul 1874, s-a înscris la Institutul Teologic din Arad, unde l-a avut ca și coleg pe vrednicul de amintire Episcop Roman Ciorogariu al Oradiei, cel dintâi arhipăstor al reînființatei Eparhii a Oradiei Mari. La data de 15 ianuarie 1878 s-a căsătorit cu fiica protopopului Ilie Lungu din Valea Drăganului, căsătoria acestora fiind binecuvântată de Dumnezeu cu patru copii: Cornel, Nestor, Mărioara și Elvira. A fost hirotonit preot în vechea Catedrală din Arad la data de 28 februarie 1878 de către Episcopul Ioan Mețianu, fiind instalat o lună mai târziu preot la Parohia Tulca II. La 31 iulie 1883, în urma morții tatălui său, a fost numit preot al parohiei Tulca I, aflându-se la conducerea acesteia până în ziua de 4 decembrie 1938, când s-a pensionat și s-a mutat la Timișoara, la fiul său, avocatul Nestor Porumb. În noaptea de 25 spre 26 decembrie 1938, părintele Nestor a trecut la cele veșnice. Trupul său a fost transportat la Tulca și a fost așezat în ziua de 27 decembrie 1938 sub streașina bisericii pe care a edificat-o alături de tatăl său, Moise Porumb.

În cei 60 de ani de slujire, a ocupat mai multe funcții bisericești și laice: asesor consistorial (1891), administrator protopopesc la Tinca (1895), inspector școlar (1885), președinte al Consiliului Național Român – Tulca (1918), primul vicepreședinte al Partidului Național Liberal – Bihor (1918), deputat al Congresului Național Bisericesc (1919), protopop al protopopiatului ortodox din Salonta (1930). A înființat prima bibliotecă din localitate și o cooperativă de consum. Din funcția de președinte al Composesoratului Urbarial, a înzestrat comuna cu 237 iugăre de pământ și 236 iugăre de pădure. Pentru bogata sa activitate, a fost distins cu brâu roșu de către Episcopul Ioan Ignatie Papp al Aradului (1919), iar din partea episcopului Roman Ciorogariu, fostul său coleg, a primit dreptul de a purta „blană roșie pe reverendă” (1928). A fost decorat de Regele Ferdinand I al României cu ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler (1919).

La finalul cuvântărilor ocazionale, părintele paroh Dorin Buda a mulțumit strănepotului Iulian Svasta și lui Iuliu Lerințiu pentru organizarea acestui eveniment, dar și tuturor celor prezenți pentru participare.

În încheiere, elevii Școlii Gimnaziale „Nestor Porumb” din localitate au susținut un moment artistic în memoria patronului lor spiritual (școala din Tulca poartă numele părintelui Nestor începând cu anul 2012 în urma eforturilor doamnei profesoare Laura Herdean), iar părintele Teodor Iga a recitat o poezie pe care a compus-o în memoria părintelui Nestor, intitulată „Ce să îți ofer, părinte?”

La această sărbătoare locală, au participat și o parte din strănepoții și stră-strănepoții părintelui Nestor Porumb, care au și suportat cheltuielile necesare ridicării mormântului. Slujbele au fost oficiate de preoții Dorin Buda (parohul locului), Teodor Iga (preot pensionar și cel care a sfințit primul mormânt al părintelui Nestor în 1973) și Ștefan Avram (colaborator al Fundației „Svasta”). Toți cei prezenți au primit din partea strănepotului Iulian Svasta un calendar personalizat cu fotografia părintelui Nestor Porumb.

Iuliu Lerințiu