Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sfinţirea noii biserici din filia Gradinari a parohiei Drăgăneşti

Sfinţirea noii biserici din filia Gradinari a parohiei Drăgăneşti

De prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, joi, 23 aprilie 2015, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în cadrul Protopopiatului Beiuş, oficiind târnosirea noii biserici cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron” din filia Grădinari a parohiei Drăgăneşti şi săvârşind Sfânta Liturghie arhierească pe altarul proaspăt sfinţit.

Mica comunitate de creştini ortodocşi din satul Grădinari, din apropierea oraşului Beiuş, alcătuită din 36 de familii, însumând 150 de suflete, l-a întâmpinat cu nespusă bucurie duhovnicească pe Întâistătătorul Eparhiei Oradiei, venit să sfinţească rodul muncii lor vreme de aproape şase ani, piatra de temelie a noului sfânt lăcaş fiind sfinţită şi aşezată de către Preasfinţitul Părinte Sofronie în ziua de 23 iunie 2009. Construirea unei noi biserici ortodoxe la Grădinari a fost imperios necesară întrucât cea în care s-a slujit până în ianuarie 2009 a fost pierdută, după opt ani de procese în justiţie, dimpreună cu casa parohială, în favoarea Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolică. Credincioşii ortodocşi majoritari au fost nevoiţi să se refugieze într-o capelă amenajată în fostul Cămin cultural al satului, sfintele slujbe fiind săvârşite aici până la ridicarea noii biserici şi amenajarea interiorului acesteia, la praznicul Naşterii Domnului din anul 2013 intrându-se cu slujirea în noul sfânt lăcaş.

La finalul Sfintei Liturghii din ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Chiriarhul Oradiei a hirotesit pe părintele paroh Teodor Costel Gug întru iconom-stavrofor şi a oferit diplome de vrednicie pentru credincioşii care s-au jertfit şi au ajutat la ridicarea şi înfrumuseţarea noului sfânt lăcaş, fiind evidenţiat în mod deosebit Domnul Gheorghe Bogdan, deputat în Parlamentul României, membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei şi delegat în Adunarea Naţională Bisericească din partea Eparhiei Oradiei, fost primar al comunei Drăgăneşti, care şi-a adus o contribuţie esenţială la construirea noii biserici din Grădinari, şi nu numai. În şapte din cele nouă sate aparţinătoare comunei Drăgăneşti s-au construit, în ultimii ani, noi biserici, respectiv la Şebiş, Belejeni, Talpe, Păcăleşti, Grădinari, sau se află în diferite faze de construcţie, la Drăgăneşti şi Ţigăneşti. De asemenea, renovarea bisericii din Mizieş, satul natal al Mitropolitului Miron Romanul al Ardealului, s-a făcut tot prin grija Primăriei Drăgăneşti. Toate aceste proiecte bisericeşti au fost sprijinite îndeaproape de către Domnul Gheorghe Bogdan.

După ce Părintele Marian Popa, Protopopul Beiuşului, Seghiştei şi Şteiului a rostit un cuvânt de bun venit Ierarhului şi a dat citire Actului de sfinţire al bisericii, Părintele Paroh Teodor Costel Gug a mulţumit, în cuvântul său, Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul oferit pe parcursul zidirii noii biserici, Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru binecuvântarea, încurajarea şi sprijinul permanent dat, precum şi credincioşilor din Grădinari şi tuturor binefăcătorilor pentru implicarea, munca şi obolul lor, prin care au devenit ctitori ai noii biserici.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul frumoasei sărbători, Preasfinţitul Părinte Sofronie a arătat importanţa zidirii unei noi biserici, ziua sfinţirii acesteia constituindu-se într-un moment istoric pentru o comunitate. De asemenea, Preasfinţia Sa i-a felicitat pe toţi binecredincioşii creştini din Grădinari pentru statornicia în dreapta credinţă, subliniind faptul că şi prin această biserică se dovedeşte şi se vădeşte biruinţa Ortodoxiei, atât pentru satul Grădinari, pentru comuna Drăgăneşti, pentru Ţara Beiuşului, pentru Eparhia Oradiei, pentru întreaga Transilvanie, şi chiar pentru întreaga Românie.

La final, Ierarhul a felicitat pe toți dreptmăritorii creștini care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, adresându-le urări de ani mulți și binecuvântați, sănătate și alese bucurii duhovnicești.

După săvârşirea sfintelor slujbe, pe parcursul întregii zile, credincioşii prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.