Simpozion dedicat sfintelor icoane la Facultatea de Teologie din Oradea
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din cadrul Universităţii din Oradea, a organizat, în perioada 9-10 noiembrie 2017, Simpozinul naţional cu participare intenațională cu tema: Icoana ortodoxă – Epifanie a transcendentului şi mijloc de purificare într-o lume desacralizată.
Evenimentul, la care au participat cadre didactice de la mai multe facultăţi de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române, personalităţi marcante din mediul academic orădean, doctoranzi, masteranzi și studenți teologi s-a înscris în seria de manifestări științifice organizate în Eparhia Oradiei cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2017 ca Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.
Lucrările simpozionului naţional au fost precedate de slujba de Te Deum, oficiată în capela cu hramul Sfântul Teodor Studitul a facultăţii de teologie ortodoxă orădene, iar partea a doua a manifestării a fost dedicată prezentării referatelor dedicate temei anunțate.
În cuprinsul lucrărilor simpozionului s-a arătat că între preocupările teologice pe care Biserica noastră ancestrală le-a avut în decursul istoriei a fost și aceea a iconologiei, aceasta deoarece icoana este fereastra spre transcendența dumnezeiască, ea fiind cea care însoțește cultul creștin.
A fost subliniat faptul că prin icoană, cele nevăzute se fac văzute, iar cele neapropiate ne par apropiate, aşa cum Cel necuprins s-a făcut cuprins prin Întrupare. Icoana este foarte aproape de inimile noastre, deoarece icoana poartă chipul prototipului, cultul adresat icoanei este un cult adresat prototipului, venerarea icoanei urcând la prototipul a cărui pecete este. Cinstea adusă icoanei se îndreaptă către cel înfățișat în icoană, nu ne închinăm materiei, ci celui care este înfățișat în icoană. Venerând prototipul, venerăm icoana lui, datorită asemănării lui, datorită asemănării ipostatice a copiei cu Arhetipul.
Toţi vorbitorii prezenţi la lucrările simpozionului au concluzionat faptul că icoana – epifanie a transcendentului, pune în lumină ipostasul și amprenta existențială a acestuia, ipostas care rezultă din relațiile interpersonale.
La finalul lucrărilor simpozionului naţional, Preacucernicul Părinte Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii, a mulţumit tuturor oaspeților prezenți, menționând că toate referatele prezentate vor fi concretizate într-un volum dedicat manifestării.