Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Simpozion internațional la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea

Simpozion internațional la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universităţii din Oradea și Centrul de Studii Teologice Interdisciplinare a organizatîn perioada 25-26 mai 2022, Simpozinul internațional on-line cu tema: Pastorație, istorie și tradiție bisericească într-o lume puternic secularizată.

La lucrările simpozionului au participat cadre didactice de la facultăți de profil din țară și din străinătate, precum și alte categorii de cercetători, respectiv studenți, masteranzi și doctoranzi. Temele abordate au vizato perspectivă de cercetare prezentată petrei secțiuni:

-          Pastorația tinerilor în fața provocărilor actuale aduse de noile orientări postmoderniste;

-          Cinstirea eroilor români prin îngrijirea cimitirelor în care au fost înhumați;

-          Elogierea unor personalități și evocarea unor localități istorice mai puțin cunoscute în spațiul cultural românesc.

În cadrul alocuțiunilor s-au prezentat soluții privitoare la secularizarea și la alte provocări ale societății contemporane, evidențiindu-se totodată și importanța misiunii Bisericii Ortodoxe Române pentru românii de pretutindeni, de a ne declina datoria unanimă față de memoria înaintașilor noștri, dar mai ales față de eroii neamului, prin identificarea cimitirelor unde se odihnesc rămășițele lor pământești și de a realiza studii monografice despre localități cu un trecut istoric notabil, dar nevalorificat, în care au trăit personalități care au făcut istorie locală sau națională, dar au rămas anonimi până azi.

 Lucrările prezentate vor fi concretizate prin tipărirea într-un volum colectiv sub egida unei edituri de prestigiu, ca rezultat al acestei manifestări academice.

 

Pr. conf. univ. dr. Vasile Doru Fer