Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Slujbă de pomenire în parohia Cărănzel

Slujbă de pomenire în parohia Cărănzel

În Duminica a patra după Paşti, a vindecării slăbănogului de la Vitezda, 10 mai 2020, în biserica parohială cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din localitatea Cărănzel, Protopopiatul Tinca, Eparhia Oradiei, a fost săvârşită slujba de pomenire în memoria interpretei de muzică populară Florica Duma, la împlinirea a trei ani de la trecerea în veșnicie.

Născută la 9 decembrie 1946, în Cărănzel, județul Bihor, Florica Duma a iubit încă din pruncie folclorul și tradițiile populare românești, remarcându-se prin vocea deosebită și spiritul ei pătrunzător. Și-a iubit în chip deosebit satul natal și consătenii, și nu s-a sfiit să se inspire în creațiile artistice din frumusețea locului și mărinimia cărănzălanilor.

După peste o jumătate de veac de activitate, Florica Duma a trecut la cele veșnice la 9 mai 2017, în vârstă de 70 de ani, din cauza unei boli nemiloase. Au rămas însă cântecele ei pline de dinamism și voie bună. Piesa ei de suflet era ,,Lică Sămădău”, inspirată din nuvela Moara cu noroc, scrisă de Ioan Slavici. Alte piese din vastul ei repertoriu sunt: ,,Bate tare pintenii”, ,,Arunca-m-aș arunca”, ,,Dacă ai noroc și soartă”, ,,Cântec de nuntă”, ,,Ei hai nașule”, ,,Sus opinca dacă poți”, ,,Bună dimineața nană”, ,,Om bogat și om sărac”, ,,Descunună-mă părinte”, ,,Tulai Doamne, Todoruț”, ,,Am plecat cu clisa-n straiță”.

Alături de preotul paroh Nicolae-Alin Cudur, la slujba Parastasului au mai slujit Pr. Cătălin Arvai din parohia Calea Mare, fost paroh în Cărănzel, şi Pr. Aurel Ionoi, din parohia Miheleu, colaborator şi prieten apropiat al interpretei.

În conformitate cu prevederile ordonanţelor militare curente, la slujba de pomenire nu au putut lua parte membri familiei, consătenii sau prietenii de suflet ai îndrăgitei artiste.

După săvârşirea Parastasului Pr. Nicolae-Alin Cudur a vorbit despre importanţa păstrării tradiţiilor străbune, valori cultivate cu sfinţenie, în bogata activitate, de Florica Duma:

,,Trăim într-o „lume nebună”, în care pofta banului şi imaginea idolatrizată a sinelui au dărâmat barierele bunului simţ, promovând o aspră hegemonie a sentimentului de nesimţire și împietrire spirituală. La tot pasul vedem şi simţim aplecarea spre non-valoare, spre tot ceea ce hrăneşte mundanul din noi. Bătrânii noștri par extrem de obosiţi, taţii şi mamele noastre sunt plini de griji, tinerii sunt în căutarea identităţii pierdute, iar cei mici tac în inocenţa lor. Nimeni nu strigă, nimeni nu trage semnalul de alarmă, trăim şi acceptăm mizeria din noi şi din jurul nostru.

O șansă importantă de evadare din acest tumult ucigător al societății secularizate o reprezintă întoarcerea la sănătoasele tradiții străbune, încărcate de autenticitate, de dragoste și dor românesc. Nu trebuie să ne lăsăm pradă avalanșelor de discreditare și ponegrire a identității noastre naționale. Tendința de globarizare a lumii nu trebuie să ne îngroape spiritul de români. Avem datoria de a cinsti jertfa înaintașilor noștri și de a le urma exemplul.

Un om care a încercat din răsputeri să propovăduiască arta frumosului a fost regretata artistă Florica Duma. Ca o lumânare care nu arde pentru sine, ci ca să răspândească lumină celor din jur, tot așa și artista Florica Duma a ars pentru public. Prin cântecele, vorbele și prezența sa scenică deosebită a cucerit și alinat inimile dragilor ei ascultători. Era mereu cu zâmbetul pe buze, chiar dacă, asemeni oricărui om, avea și o luptă interioară intensă, sporită și de boala care i-a măcinat trupul în ultima perioadă a vieții. A trăit cu regretul de a nu-și fi întâlnit dragostea vieții și nu s-a căsătorit niciodată.

Să ne rugăm fiecare dintre noi pentru odihna sufletului roabei lui Dumnezeu Florica, să o păstrăm mereu în gândurile şi în inimile noastre, mai ales la vreme de rugăciune, dar şi ascultând cu dor nestins cântecele şi versurile sale inegalabile”.

La rugămintea preotului paroh şi ceilalţi doi preoţi co-slujitori şi-au exprimat dorul şi admiraţia faţă de artistă:

,,A fost o mare valoare a cantecului popular românesc şi un exemplu de urmat pentru soliştii cântecului bihorean. Pentru mine ca persoană şi fost solist de muzică populară, dar şi colaborator al regretatei artiste, pot spune că Florica Duma a fost cea care mi-a dat şi insuflat puterea de a crea şi reda omului cantecului, dragostea şi dorul. Nu te voi uita niciodata, marea artistă şi unică a cantecului bihorean, Florica Duma! Prin cântecul şi melodiile frumoase o port pretutindeni în inimă şi în suflet, dar mai ales preţuiesc melodia: ,,Te-oi crăpa lume cu dor, Să iubesc şi apoi să mor”. Dumnezeu să o odihnească în pace! Amin.” Pr. Aurel Ionoi

,,Fiecare om poartă în viața sa trei nume: cel pe care-l dau părinții la Botez, cel de familie și cel pe care singur și-l dobândește. Mult îndrăgita Florica Duma, și-a dobândit acest nume prin darul pe care l-a primit de la Dumnezeu, acela de a pătrunde în inimile noastre prin minunatul cântec popular, pe care l-a interpretat într-un mod prin care va rămâne mereu vie în sufletele noastre, chiar dacă anul acesta s-au împlinit trei ani de când a plecat în veșnicie. Dumnezeu să o ierte si să o odihnească în pace!” Pr. Cătălin Arvai

Şi soții Marcel și Mariana Leac, originari din Cărănzel şi nepoți ai Floricăi Duma, au transmis în numele familiei un mesaj emoţionant cu prilejul acestui eveniment:,,Ziua de 9 mai este o zi tristă pentru familia noastră. În zorii acestei zile a plecat pentru totdeauna dintre noi sora și mătușa noastră Florica Duma, lăsând în urma ei multe suflete îndurerate. Rămâne veșnic vie în sufletele noastre”.