Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Slujire arhierească în parohia Tilecuș în Duminica după Nașterea Domnului

Slujire arhierească în parohia Tilecuș în Duminica după Nașterea Domnului

În Duminica după Nașterea Domnului, 29 decembrie 2019, mulțime mare de credincioși dreptmăritori din satul Tilecuș, Protopopiatul Oradea, au participat cu bucurie la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în biserica ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitate, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Ierarhul a fost întâmpinat de mulțime de copii și tineri înveșmântați în frumoase straie populare tradiționale din Bihor. Răspunsurile liturgice au fost date de studenți teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, Chiriarhul Eparhiei Oradiei a vorbit despre rudeniile după trup ale Domnului Iisus Hristos, care sunt prăznuite în această duminică, subliniind realitatea înomenirii Fiului lui Dumnezeu.

„Astăzi, în duminica de după marele praznic al Nașterii Domnului, sunt pomeniți Sfântul și Dreptul Iosif, Logodnicul Fecioarei, tatăl adoptiv al Mântuitorului Iisus Hristos, Sfântul Prooroc David, în cetatea căruia, Betleem, Cetatea Pâinii, S-a născut Domnul nostru Iisus Hristos, și Sfântul Iacob, rudenia Domnului, care a fost primul episcop al Ierusalimului și despre care a fost vorba la sfârșitul pericopei din Apostolul zilei, fragmentul din Epistola Sfântului Apostol Pavel către Galateni.”

„Dacă cu două duminici înaintea Nașterii Domnului sunt pomeniți Sfinții Strămoși după trup ai Domnului, iar în Duminica dinaintea Nașterii Domnului sunt pomeniți Sfinții Părinți după trup ai Domnului, astăzi, în Duminica după Nașterea Domnului este rânduită pomenirea specială a celor trei apropiați de Domnul Hristos: tatăl Său adoptiv, Dreptul Iosif, strămoșul Său, Împăratul și Proorocul David, și rudenia Sa, Sfântul Iacob.”

La momentul Chinonicului au interpretat colinde corul de copii al parohiei Tilecuș și membri din Ansamblul folcloric „Cununa de pe Criș” din Tilecuș.

Părintele Sebastian Lakatos, secretar eparhial și parohul enoriei Tilecuș a adus mulțumiri alese Preasfințitului Părinte Sofronie pentru prezență, binecuvântare și multa purtare de grijă.

În cuvântul festiv rostit la încheierea programului liturgic, Preasfințitul Părinte Sofronie a felicitat pe părintele paroh și secretar eparhial pentru bogata activitate pastoral-misionară și cultural-catehetică pe care o desfășoară în parohia Tilecuș, dar și pe copiii și tinerii parohiei pentru păstrarea cu scumpătate și promovarea prețiosului port popular bihorean.

Ierarhul a asistat, în același sfânt lăcaș la Taina Sfântului Botez administrată pruncului Serafim Lakatos și a rostit un cuvânt de învățătură.