Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Slujire Arhierească și pomenire de 6 săptămâni, pentru Maria Drincec, la Catedrala Veche din Arad

Slujire Arhierească și pomenire de 6 săptămâni, pentru Maria Drincec, la Catedrala Veche din Arad

În Duminica a 34-a după Rusalii, numită și a Întoarcerii fiului risipitor (12 februarie 2023), în Catedrala Veche din Arad, cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către patru Ierarhi ai Bisericii noastre: Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, aflați în fruntea unui sobor numeros de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei Vechi din Arad, sau veniți de la Oradea și de la Giula.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Armonia” al Catedralei Vechi, dirijat de domnul Ovidiu Boar, iar la slujbă au participat numeroși credincioși, de diferite vârste.

Cuvântul de învățătură al zilei a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, care a tâlcuit credincioșilor pericopa evanghelică duminicală despre întoarcerea fiului risipitor. Aceasta ne arată iubirea milostivă a Tatălui Ceresc, Care îl primește pe om atunci când se întoarce la El, iar îndemnul acesta este adresat în mod special tinerilor, care sunt chemați și ei să experimenteze bunătatea lui Dumnezeu și valoarea adevărată a lucrurilor, în viață.

Mulți credincioși și copii s-au cuminecat cu Sfintele Taine, la vremea potrivită.

La sfârșitul Sfintei Liturghii a avut loc și îndătinata slujbă a Parastasului de șase săptămâni, pentru odihna sufletului roabei lui Dumnezeu Maria Drincec, mama Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie, care este arădeancă de loc și care, deși a trăit mai bine de 10 ani la Oradea, alături de fiul ei, ajuns Episcopul Oradiei în anul 2007, totuși s-a reîntors la Arad, după trecerea sa la cele veșnice, în ultima zi a anului trecut (2022), fiind înmormântată în cimitirul „Eternitatea”, alături de părinții și strămoșii săi. Slujba de prohodire a fost săvârșită de 7 Ierarhi ai Bisericii noastre, la biserica Șega II, din Arad, în data de 3 ianuarie 2023, iar acum a fost vremea de săvârșire a îndătinatului parastas de 6 săptămâni. Un cuvânt despre personalitatea jertfelnică a Doamnei Maria Drincec și de evocare a calităților și virtuților ei a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, care a transmis Preasfințitului Părinte Sofronie cuvânt de mângâiere și și de comuniune frățească, la acest ceas de despărțire vremelnică de iubita sa mamă, pentru odihna sufletului căreia s-au rugat cu toții în această zi.

La final, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a adus mulțumire Arhipăstorului Aradului pentru ospitalitate, rugăciune și împreună slujire, a vorbit despre rolul Eparhiei Aradului în menținerea identității naționale și spirituale a românilor din părțile Banatului și Crișanei și în semn de recunoștință pentru comuniunea liturgică și de rugăciune pentru odihna sufletului mamei sale a oferit celor trei Ierarhi câte un engolpion.

De asemenea, Părintele Paroh Flavius Petcuț, Protopopul Aradului, a adresat și el un cuvânt de mulțumire pentru sărbătoarea frumoasă ce a avut loc, prin slujire arhierească, la Catedrală. Iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a fost felicitat pentru aniversarea zilei de naștere și împlinirea vârstei de 51 de ani.

Catedrala Veche din Arad a fost construită între anii 1862-1865 și până la construirea noii Catedrale Arhiepiscopale a fost cea mai mare biserică ortodoxă românească din oraș.

 

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria