Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Stele strălucitoare, bucuria dăruirii, spectacol terestru și cosmic la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Stele strălucitoare, bucuria dăruirii, spectacol terestru și cosmic la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Anotimp magic, frumos îmbrăcat în alb, iarnă. Ţi-ai schimbat hainele şi ai îmbrăţişat pământul cu mâinile tale reci, pentru a ne oferi un spectacol de sclipiri şi de cristal.

Alături de micii fulgi de nea care ne-au însoţit încă de la început în călătoria prin luna lui Undrea, perioada lunii decembrie a fost, fără îndoială, o perioadă plină de farmec şi bucurie.

În luna cadourilor, conducerea şcolii, cadrele didactice, elevii unităţii de învăţământ şi întreaga familie a Liceului Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu’’ Oradea, am învăţat, am povestit, am râs, am oferit daruri simbolice (şi nu numai), ne-am strâns în braţe, într-un dans firesc al iubirii şi al familiei.

În liniștea zilelor geroase, fiecare dintre membrii familiei acestei școli s-au pregătit temeinic cu alese programe, deosebit gândite și minuțios lucrate.

Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cel cunoscut în neamul nostru ca Moș Nicolae, Ocrotitorul copilașilor, a avut în acest an prilejul de a fi prăznuit în noul paraclis al școlii, Paraclisul ,,Sfântul Apostol Iacob, fratele Domnului”. Dascălii și elevii au adus în acest fel mulțumire Sfântului Nicolae pentru dragostea și ocrotirea pe care au simțit-o nu doar de acest praznic, ci și întreg anul.

De asemenea, în aceeași perioadă a fost inaugurată sala festivă. Întru-un decor de-o eleganţă aparte, sala festivă a liceului nostru dispune de toate facilitățile pentru buna realizare a unui eveniment artistic. Toate serbările s-au desfășurat în această încăpere. De fiecare dată s-a regăsit aceeași atmosferă festivă, elegantă, călduroasă și liniștitoare și, da, atenţia la detalii, care se remarcă prin ţinuta şi facilitățile existente la nivelul întregii unității de învățământ.

Odată inaugurat noul paraclis al școlii, a început și programul duhovnicesc pentru primirea Tainei Sfintei Spovedanii și a Tainei Sfintei Euharistii din acest binecuvântat post al Nașterii după trup a Domnului Nostru Iisus Hristos. Elevii au călătorit la ,,Betleem”, la ieslea Fiului de Împărat, unde au primit Pâinea Vieții, împărtășindu-se de trupul Său, întinzând darul Său în întreaga lume şi făcând din noi înșine un dar pentru ceilalți.

Darul pentru ceilalți s-a remarcat prin activitățile caritabile organizate pentru diferite cazuri. La nivelul școlii s-au realizat diferite acțiuni cu caracter filantropic: târgul de jucării, activitatea organizată pentru copiii din Cărăndeni – Legături între școli, punți între suflete, campanie umanitară de strângere de alimente în proiectul din cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară „De Crăciun, fii mai bun!”, târgul de prăjituri, sprijinul oferit elevilor cu situații financiare modeste, susţinere oferită atât prin ajutorul financiar, însumând valoarea de mai bine de 60.000 de lei, cât și prin oferirea a numeroase pachete cu alimente neperisabile, hăinuțe și jucării.

De asemenea, elevii școlii au participat, în calitate de protagoniști, și în acest an la activitatea organizată de Trenul lui Moș Crăciun. Școlarii au avut posibilitatea de a-și manifesta generozitatea împărtășind călătorilor zâmbete, povești, colinde, bomboane și amintiri încântătoare pe feerica rută: Oradea-Bratca și retur.

Vocile calde ale elevilor au răsunat în această perioadă, deoarece au dus mai departe tradiția umblatului cu colinda, vestind Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos în cadrul diferitelor instituții, școli, grădinițe. Elevii noştri au participat la amplul Festival de colinde ,,Noi umblăm a colinda” – aflat la a XVII-a ediţie, Corul ,,Diacon Nicolae Firu” al liceului nostru a participat, la Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului” din Oradea, la concertul de Crăciun ,,Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu”. Totodată, aceiaşi tineri teologi au vestit Naşterea mântuitoare de la Betleem şi au reprezentat cu cinste Biserica noastră în cadrul generosului Festival ,,Bihorul colindă”, care a culminat prin concertul final găzduit de Casa de Cultură a oraşului Oradea.

Liceenii, prin implicarea consiliului elevilor, au organizat o serbare de Crăciun, punând în scenă piesa de teatru ,,Viflaimul”, iar la ciclul gimnazial elevii au participat la un concurs de colinde organizat între clase.

Elevii au prețuit şi savurat această perioadă de reverie, de vis, de poezie și de bucurii mărunte, în care frumusețea și bunătatea au dezvăluit faţa firească a normalităţii omului creat după chipul lui Dumnezeu.

Toți școlarii au încheiat cursurile după o lungă călătorie prin această frumoasă lună de decembrie. În ciuda oboselii acumulate, elevii au învățat o lecție importantă, lecția generozității, conștientizând că există întotdeauna posibilitatea de a face bine, dar și că există oameni care au nevoie de un cămin călduros și de o inimă plină de dragoste care să-i încălzească, să-i îmbrăţişeze şi să-i iubească.

În ultima zi de școală, elevii și-au colindat pe coridorul școlii profesorii, dar și colegii, marcând o sărbătoare a colindelor. Visăm cu toții la iarnă și la zăpezile ei albe, cu cer senin și nopți strălucitoare. Așteptăm cu toții atmosfera de sărbătoare a Prăznuirii Pruncului Care Se va naște în peștera din Betleem, pentru a ne manifesta căldura sufletească și pentru a fi recunoscători pentru Darul cel mai de preț primit.

Să aveți parte de sărbători binecuvântate și luminate, iar Pruncul Iisus, născut în Peștera Betleemului, să vină în casele dumneavoastră, în fiecare familie, și să vă primească darul care, an de an, îl duceți, precum păstorii de odinioară, Colindul sfânt și bun de sărbătoarea Sfântului Crăciun!

Prof. înv. primar Carmen Ioana Bacter