Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Suflete în sărbătoare la Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Suflete în sărbătoare la Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

“Am pornit cu colindatul hai, hai florile dalbe,

Şi de-a lungul şi de-a latul, flori,  dalbe flori…”

Aşa au început elevii școlii noastre aceastǎ sǎptǎmânǎ când au simțit spiritul Crǎciunului prin mulțimea activitǎților deosebite pe care le-au desfășurat. De la mic la mare, după ce, prin grija părinților profesori și duhovnici ai școlii, ne-am înnoit sufletește prin Taina Spovedaniei și prin primirea Sfintei Cuminecături, am încercat sǎ readucem speranța în sufletele celor mai puțin norocoşi, am transmis bucuria Naşterii Mântuitorului prin sfântul colind strǎmoşesc şi am oferit din puținul nostru celor din jur.

Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători, un moment special care aduce în sufletele oamenilor bucurie, speranță și liniște. Această perioadă aparte ne amintește de valorile fundamentale ale umanității: generozitatea, iubirea și solidaritatea. Este o ocazie de a dărui, nu doar daruri materiale, ci și timpul, atenția și afecțiunea noastră pentru cei de lângă noi. Întruparea Fiului lui Dumnezeu, din iubirea nețărmurită pentru umanitatea întreagă și pentru fiecare om în parte, ne cheamă să înțelegem lecția iubirii divine, să reflectăm asupra credinței noastre, să fim mai buni, mai iertători și mai aproape de oameni și, prin ei, mai aproape de Dumnezeu.

Serbǎrile organizate cu copiii ciclului primar au adus în prim-plan frumusețea tradițiilor neamului nostru şi profunzimea poveştii de iubire a lui Dumnezeu cu lumea întreagă, întrupată în naşterea Pruncului Iisus. Copiii au interpretat colinde strǎmoşeşti şi au recitat poezii, învǎțând despre bucuria sǎrbǎtorii. Apoi, au pornit la colindat pe la diferite organizații precum Centrul de recuperare “Sf. Nectarie”, Asociația SOS Autism, “Transilvania”, “Casa Frențiu”, Primǎria Oradea etc. De asemenea, nu i-au uitat nici pe colegii lor mai mici, viitori şcolari, de la Grǎdinița cu Program Prelungit nr. 45. La rândul lor, prichindeii vecini și prieteni buni cu noi, ne-au colindat în casa noastră, cu gingășia și cu exuberanța specifică vârstei.

Bucurie, nerăbdare, așteptare... Acestea sunt cuvintele care caracterizeazǎ proiectul  ,,Din suflet de copil", proiect pe care îl desfǎşurǎm an de an cu sprijinul pǎrinților şi care deschide poarta sufletelor elevilor noștri și îi face mai sensibili la nevoile celor din jur. Colindele lor au răsunat la Școala Primară din Cărăndeni, darurile minunate au adus veselie, iar bucuria colindǎtorilor,  a celor ce au dăruit, a fost nemăsurată.

Corul “Diacon Nicolae Firu” al școlii, a purtat bucuria colindului interpretat artistic și teologic deopotrivă peste tot în oraș, concertând în multe spectacole specifice perioadei

Elevii claselor a IX-a au adus bucuria colindelor și spiritul Crăciunului copiilor speciali de la Centrul de Educație Incluzivă Nr. 1, copiilor din două Centre de Plasament de Tip Familial și mamelor cu copii dintr-un Centru Maternal din Oradea. Această inițiativă minunată a fost, cu siguranță, un prilej de speranță și căldură sufletească pentru copiii și mamele aflate în centrele maternale. Încununarea acestei acțiuni caritable a reprezentat-o momentul de reflecție şi rugǎciune de la Mǎnǎstirea Sfintei Cruci, întărind sentimentul de comuniune spirituală.

Consiliul Școlar al Elevilor școlii noastre a organizat o serbare de Crăciun aflată sub însemnul tradițiilor și obiceiurilor românești și nu numai: s-a cântat și s-a recitat, s-au organizat scenete în limba română sau în limba engleză, fiind prezentate tradițiile specifice de Crăciun din România și din lumea întreagă!

Activitǎțile practice au continuat povestea Crǎciunului. Copiii au meşterit cǎsuțe din turtǎ dulce, au creat decorațiuni de Crǎciun,  au creat felicitǎri, au scris scrisori cǎtre Moş Crǎciun şi au desfǎşurat jocuri tematice de Crǎciun.

Târgul de prǎjituri, deja cu tradiție în şcoala noastrǎ, a adunat elevi, pǎrinți şi profesori într-o acțiune caritabilǎ menită să sprijine familiile aflate în dificultate din comunitatea noastră. Pe lângǎ faptul cǎ şi-au dezvoltat abilitǎți culinare, au învǎțat arta negocierii şi valoare muncii. Acestui demers i s-a alǎturat şi colecta de alimente care vine în sprijinul familiilor nevoiaşe pentru a le oferi sǎrbǎtori calde şi liniştite. Nu mai puțin de 83.500 de lei am adunat pentru a împărți mai apoi, învățând, iar și iar, că Împreună putem face diferența!

Concursul de colinde desfășurat la nivelul claselor gimnaziale și liceale ale școlii noastre și ale Colegiului Național “Iosif Vulcan” Oradea, pe care i-am avut oaspeți dragi în școală, a creat contextul exprimării variate prin colind a fiecărei clase, înaintea unui juriu al cărui președinte ne-a făcut onoarea să fie însuși domnul Liviu Buțiu, directorul Centrului de Cultură Bihor.

Nu în ultimul rând, tradiționala, de-acum, Sărbătoare a colindelor, sub genericul căreia am petrecut ultima zi de școală dinaintea vacanței, a făcut să răsune de frumoase  colinde coridoarele școlii, devenite neîncăpătoare pentru toți cei care ne-am adunat să celebrăm Sărbătoarea în școala noastră dragă, ca mai apoi să ducem bucuria colindului acasă, la părinți, bunici, vecini, rude și prieteni, așa cum ne-a îndemnat pe toți părintele director

Slavă lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările din viața noastră!

Sărbători în lumina lui Hristos!

prof. Paula Roiti