Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Susținem educația! Aplaudăm performanța! Încurajăm excelența! - Biserica cu lună a premiat elevii de 10 ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Susținem educația! Aplaudăm performanța! Încurajăm excelența! - Biserica cu lună a premiat elevii de 10 ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

        Duminica alegerii și chemării primilor învățăcei ai Mântuitorului Iisus Hristos a constituit un motiv bineîntemeiat pentru a răsplăti efortul și performanța celor mai străluciți elevi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, care au înmulțit talanții dăruiți, aducând rod „înzecit”.

            Dacă actualele condiții epidemiologice au limitat festivitățile de premiere legate de sfârșitul anului școlar, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Parohia Ortodoxă Oradea Centrală – Biserica cu lună a găsit de cuviință să-i premieze într-un cadru festiv pe cei 26 de elevi de la Liceul Ortodox din Oradea, care au excelat în acest an școlar la învățătură și purtare, obținând la finalul acestuia media generală de studii 10 (zece).

            Vechea Catedrală Ortodoxă a Oradiei Mari, Catedrala Adormirii Născătoarei de Dumnezeu, Biserica cu lună, pe lângă care funcționează un Centru Cultural ce desfășoară activități cu copiii și tinerii, a fost gazda evenimentului la care au participat premianții Liceului Ortodox, însoțiți de părinții și profesorii lor, care au înțeles întâi de toate să-I mulțumească Părintelui ceresc pentru darurile și ajutorul primit în anul școlar încheiat, mulțumire concretizată prin participarea la Sfânta Liturghie, la jertfa euharistică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

            PreacucerniculPărinte Profesor Prot. Radu Valer Rus, Directorul Liceului Ortodox și preot slujitor la Biserica cu lună,pornind de la evanghelia duminicii a rostit cuvinte de apreciere asupra apostolatului dascălilor chemați să împărtășească lumina cărții șia învățăturii, lumina culturii șia științei.

            „Particularizând puțin, aș spune, nu de la mine, au spus-o atâția alții înaintea mea, poate poetul Octavian Goga în modul cel mai expresiv (și-n Dascălul și-n Dăscălița și-n alte scrieri) că un adevărat apostolat sunt chemați să împlinească dascălii, învățătorii, profesorii, sub iluminarea luminii celei sfinte și sfințitoare divine.

            Căci dacă Dumnezeu este definit ca fiind iubire de către evanghelistul Ioan, același Dumnezeu e definit și ca fiind Lumină. Și dacă Dumnezeu este lumină, lumina cea adevărată care luminează pe tot omul ce vine în lume, după cuvântul Scripturii, orice împărtășire de lumină adevărată se face în numele Lui și sub adumbrirea lucrării Lui proniatoare și călăuzitoare spre adevăr și spre lumină.

            Adâncă și nobilă chemare, copleșitoare și covârșitoare responsabilitate. Să luminezi minți, să modelezi caractere, să conturezi personalități, să dăltuieși destine, să trezești conștiințe, să formezi oameni și modele de oameni și pentru oameni. Acesta e apostolatul la care sunt chemați dascălii, meniți să fie candele mereu arzând, să aprindă lumina în suflete, să lumineze minți, să-ncălzească inimi, să determine voințe care să zidească și să-nalțe mereu și mereu.”

            În continuare, părintele director a evidențiat performanța remarcabilă a elevilor premiați:

            „Și pentru că împlinirea dascălilor sunt întotdeauna cei luminați și călăuziți de ei, învățăceii, am ales astăzi, într-o duminică a chemării la apostolat, să-i cinstim pe truditorii școlii în mod indirect, prin învățăceii performeri, care țintesc execelența, prin elevii de nota 10, care fac cinste dascălilor care îi formează, părinților care i-au născut, i-au educat și îi susțin și, de ce nu, Bisericii, care veghează la formarea și la dezvoltarea lor armonioasă. Pentru că vorbesc aici de elevi ai Liceului Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu”, elevi de nota 10, elevi care au încheiat cursurile anului școlar 2020-2021 cu media generală 10.

O performanță cu atât mai valoroasă, cu cât vorbim despre un an școlar foarte greu, cu provocări foarte mari, create de situația pandemică în care s-a găsit o lume întreagă, dar pe care acești elevi, călăuziți de dascăli de mare vocație, cărora le mulțumesc public aici, și susținuți de părinți care înțeleg rostul școlii și al educației și sunt parte activă a ei și cărora de asemenea le mulțumesc pentru că și-au încredințat ceea ce au ei mai scump în mâinile dascălilor școlii noastre, un an greu așadar, dar pe care premianții noștri de 10 l-au încheiat cu rezultate excepționale.”

            A urmat premierea propriu zisă, prin bunăvoința părintelui paroh Teodor Dinu Cristea și a domnului inginer Valeriu Trip oferindu-se fiecăruia copil în parte o diploma de excelență, o iconiță și un premiu în valoare de 200 de lei, în semn de prețuire a rezultatelor, de apreciere a efortului ce stă în spatele acestora și de încurajare pentru rezultate la fel de frumoase și în anii următori.

            Cuvinte de felicitare și apreciere au fost adresate apoi elevilor, dascălilor și părinților atât de către părintele paroh Teodor Cristea. cât și de către domnul consilier Valeriu Trip, care au evidențiat importanța susținerii educației de calitate.

            Dumnezeu să răsplătească cu bucurii netrecătoare și împliniri trainice tuturor celor care pun suflet și dăruire în ceea ce fac, copiilor, dascălilor, părinților și binefăcătorilor!

Pr. Prof. Alin Sonea