Tabără de creaţie religioasă în Episcopia Oradiei
În perioada 1-13 iulie 2013, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în cadrul Episcopiei Oradiei se desfăşoară cea de-a şasea ediţie a taberei de creaţie religioasă intitulată generic „Împreună să ne cunoaştem tradiţia şi valorile creştine”. Tabăra este organizată prin Fundaţia „Ioan şi Veturia Candrea” a Episcopiei Oradiei, printr-un proiect finanţat de Episcopia Oradiei şi Consiliul local al municipiului Oradea, fiind găzduită de către Mănăstirea Izbuc şi Schitul Poiana Florilor din Eparhia Oradiei.
Prima serie a taberei, din perioada 1-6 iulie, a reunit 32 de elevi din ciclul gimnazial de la diferite şcoli din Oradea şi din judeţul Bihor, selectaţi în funcţie de rezultatele deosebite la învăţătură şi purtare, de premiile obţinute la Olimpiada de religie, etapele judeţeană şi naţională şi, nu în ultimul rând, de situaţia socială şi economică a familiilor din care provin copiii.
Scopul taberei a fost acela de a-i conştientiza pe elevi că pot să îşi organizeze şi un alt fel de program în petrecerea timpului liber din vacanţă. În acest sens, programul unei zile de tabără a fost unul foarte variat. În fiecare dimineaţă, elevii au participat la Sfânta Liturghie, învăţând să dea răspunsurile la strană, după care cea mai mare parte a timpului şi-au dedicat-o picturii de icoane pe sticlă. Copiii participanţi au fost iniţiaţi în tainele picturii de către părintele profesor Pavel Benţa, de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş” din Beiuş şi de către domnul profesor Marius Şchiop, de la Şcoala cu clasele I-VIII din localitatea bihoreană Măgeşti. Fiecare participant a realizat o icoană, iar rezultatele muncii lor vor fi expuse într-un vernisaj în cursul anului şcolar 2013-2014.
Munca din atelierul de pictură a fost presărată cu vizionări de filme având o tematică religios-morală adecvată vârstei, precum şi cu drumeţii şi jocuri sportive. Prin participarea şi la slujba de seară, elevii s-au îmbogăţit spiritual din frumuseţea slujbelor Bisericii dreptmăritoare, descoperind, în acelaşi timp, comuniunea vieţii monahale. Alte informaţii legate de istoria străvechii vetre monahale a Izbucului, cea mai veche din judeţul Bihor, le-au fost împărtăşite participanţilor de către Părintele arhimandrit Mihail Tărău, stareţul mănăstirii, sub conducerea căruia, în ultimii ani, vatra monahală a cunoscut ample lucrări de restaurare şi extindere, iar obştea monahală şi-a înmulţit vieţuitorii.
Bucurându-se de dragostea şi ospitalitatea gazdelor taberei, copiii s-au simţit foarte bine, socializând între ei şi descoperind că timpul liber poate fi petrecut frumos şi, în acelaşi timp, interesant şi constructiv, în absenţa internetului şi a televizorului, într-o manieră cu adevărat folositoare şi ziditoare.
Urmează ca în perioada 8-13 iulie 2013, elevi din ciclul liceal să participe la cea de-a doua serie a taberei la Mănăstirea Izbuc, iar alţi elevi, din ciclul de învăţământ gimnazial, să se bucure de ospitalitatea obştii monahale de la Schitul Poiana Florilor, dependent de Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea.