Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Tabăra de vară – Iisus, Prietenul tuturor. Prietenia ca virtute

Tabăra de vară – Iisus, Prietenul tuturor. Prietenia ca virtute

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, și cu sprijinul Protopopiatul Ortodox Român Oradea, devenită deja o tradiție în viața bisericii noastre ortodoxe din Aleșd, Tabăra de Vară  adună de la an la an, din ce în ce mai mulți copii și tineri dornici să descopere adevărata credință și să lege noi prietenii.

Scopul organizării acestei tabere este acela  de a oferi tinerilor noștri un suport spiritual și moral atât de necesar pentru creșterea lor duhovnicească. Îi ajutăm în felul acesta să se cunoască mai bine pe ei înșiși, îi învățăm să se roage, să se bucure de darurile primite de la Dumnezeu și să mulțumească pentru ele; să își respecte părinții, să știe când și de la cine să ceară ajutor la necaz și în încercările vieții; și să își lege prietenii.

Această tabără a fost organizată de către „Asociația Filantropia”, sucursala „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, în parteneriat cu cele două licee din localitate. Cu durata a 5 zile (29.08-02.09), în ultima săptămână din vacanță,organizatorii au stabilit un program variat și atrăgător la care au participat peste 130 de tineri de diferite vârste. Îndrumați și consiliați de părintele paroh dr. Ovidiu Bocșan și de profesoarele de religie, participanții au audiat și s-au implicat interactiv în tematica propusă.

În prima zi, la baza discuțiilor s-au aflat învățături duhovnicești despre Prietenie, o temă legată chiar de sărbătoarea închinată Sf. Ioan. A urmat un recital de pricesne susținut de Daiana Marușca. Ziua a fost completată de discuții pe aceeași temă, conduse de domnul polițist Cristian Strugar.

Ziua a doua, a început cu un atelier de pictură religioasă, organizat de prof. Monica Debreczeni. Un moment aparte  a fost susținut de doamna dr. Ioana Nicoriciu. Iar momentul mult așteptat, a fost întâlnirea cu psihologul Flavia Bocșan,care, într-un mod plăcut, a trezit interesul copiilor, care au pus întrebări și au comentat tematica propusă.

Ziua de miercuri a fost dedicată unei activități atractive: o excursie la Șuncuiuș, la Peștera Ungurul Mare și jocuri interactive desfășurate în incinta unei pensiuni sub conducerea prof. Marius Judea.

Joi, sub îndrumarea profesorului de sport Adrian Koșa, au avut loc competiții sportive în curtea liceului „Constantin Șerban" din localitate. Atracția zilei a rămas toboganul gonflabil montat în curtea Bisericii, care a fost bucuria copiilor.   

În ziua de Vineri s-a făcut un pelerinaj la frumoasa mănăstire bihoreană, Izbuc, unde am fost primiți cu o masă caldă și cu frumoase îndemnuri și învățături duhovnicești, de către părintele Antonie. La întoarcere am vizitat și Peștera Urșilor, o perlă a Bihorului. La finalul zilei s-a făcut bilanțul activităților din tabără, copiii au primit câte o brățară, ca simbol al Prieteniei, și diplome cu genericul: „Mă joc, mă distrez, mă rog”, iar profesorii Lele Felicia, Monica Scorțe, Irimescu Livia, Koșa Adrian, Judea Marius, Debreczeni Monica, precum și Cristi Strugar, dr. Ioana Nicoriciu și Flavia Bocșan au primit diplome de apreciere.

Adrian Fora