Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Tabara pentru copii „Bucuria de a fi creștin”

Tabara pentru copii „Bucuria de a fi creștin”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în perioada 13 -16 iulie 2014, în Eparhia Oradiei s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a taberei de creaţie religioasă intitulată generic „Bucuria de a fi creștin”.

Sub coordonarea Părintelui Simion Goga - inspector de cateheză al Episcopiei Oradiei, a Părintelui Eugen Hercuț, preot paroh la Parohia Hidișelul de Sus I și a doamnei profesoare Anca Călinescu, profesor de religie la Şcoala Hidişelu de Sus, tabăra s-a desfăşurat  în satul de vacanță Pădurea Neagră, în perioada 13-16 iulie  şi a reunit 40 de elevi din cadrul priectului ”Hristos împărtășit copiilor”, selectaţi în funcţie de rezultatele deosebite la învăţătură şi purtare şi de situaţia socială şi economică a familiilor din care provin copiii.

Scopul acestei tabere a fost acela de a le oferi copiilor şi tinerilor o alternativă creştină, viabilă şi educativă, de petrecere a timpului liber. Copiii implicaţi în proiect au petrecut zile extrem de frumoase, bucurându-se de frumuseţile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumeţiilor sau ale activităţilor sportive.

O componentă importantă a taberei a fost reprezentată de cursurile de pictură la care toţi copiii au participat, la sfârşitul perioadei de tabără fiecare participant reuşind să finalizeze cel puţin  o icoană, ce reprezintă sărbătorile verii, precum Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Sfântul Prooroc Ilie Testviteanul și Adormirea Maicii Domnului. Totodată, elevii au învățat și despre simbolistica icoanei, înțelegând mai bine importanța cinstirii acesteia în viața creștinului de toate vârstele. Pornind  de la citatul: ,,Icoana este Biblia neștiutorilor de carte", s-a desfășurat o masă rotundă unde copiii au avut ocazia să relateze privind imagini, cateva dintre pildele Mântuitorului reprezentate de pictori celebri. În acest demers elevii au fost sprijiniţi de către doamna profesor Călinescu Anca, care a participat cu multă dăruire la această tabără.

Pe de altă parte, copiii au participat în mod activ la Sfânta Liturghie, îmbogăţindu-se spiritual din frumuseţea cultului divin ortodox, precum şi la cateheze și filme creștine care au avut teme variate, menite să conștientizeze în sufletul copiilor iubirea de aproape, iubirea iertătoare a lui Dumnezeu față de toți oamenii, prețul prieteniei, al credinței, al nădejdii.

Pornind de la convingerea că un suflet curat are nevoie de un trup sănătos, din programul taberei n-au lipsit drumețiile, copiii bucurându-se împreună de frumusețea și perfecțiunea naturii, dăruită oamenilor de iubirea lui Dumnezeu Creatorul. Preotii însoțitori, care și-au luat calitatea de ghizi, au arătat latura spirituală a acestor călătorii, subliniind că drumul greu şi anevoios, pe munte, se aseamănă cu calea spre mântuire, la fiecare pas Dumnezeu trimițându-ne  ajutorul Său, pentru a  putea atinge scopul vieții creștine, viaţa cea veşnică  în Împărăția lui Dumnezeu. Ținta finală a călătoriei pe munte a fost Schitul de la Poiana Florilor, unde atmosfera a fost umplută de vocile copiilor care au înălțat rugaciuni și cântări lui Dumnezeu.

Generozitatea gazdelor taberei, implicarea preoților și a profesorilor coordonatori, a contribuit din plin la reuşita proiectului. Copiii s-au simţit foarte bine, au legat prietenii, şi-au descoperit şi dezvoltat aptitudini, au conştientizat că timpul liber poate fi petrecut frumos şi echilibrat, plăcut şi eficient, într-o manieră cu adevărat folositoare şi ziditoare.

Tot în acest an, în luna august, va o urma o nouă serie a acestei tabere, de care se vor  bucura  alţi copii din grupele de cateheză ale parohiilor din Episcopia Oradiei.