Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Tabere de creaţie religioasă în Episcopia Oradiei

Tabere de creaţie religioasă în Episcopia Oradiei

În perioada 30 iunie-12 iulie 2014, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în Eparhia Oradiei s-a desfăşurat cea de-a şaptea ediţie a taberei de creaţie religioasă intitulată generic „Împreună să ne cunoaştem tradiţia şi valorile creştine”. Ca în fiecare an, tabăra a fost organizată prin Fundaţia „Ioan şi Veturia Candrea” a Episcopiei Oradiei, la Mănăstirea Izbuc şi la Schitul Poiana Florilor, dependent de Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea.

Primele două serii ale taberei din acest an s-au desfăşurat, în paralel, la Mănăstirea Izbuc şi la Schitul Poiana Florilor, în perioada 30 iunie-5 iulie, şi au reunit câte 35 de elevi din ciclul gimnazial şi liceal de la diferite şcoli din Oradea şi din judeţul Bihor, selectaţi în funcţie de rezultatele deosebite la învăţătură şi purtare, de premiile obţinute la Olimpiada de religie, etapele judeţeană şi naţională şi, nu în ultimul rând, de situaţia socială şi economică a familiilor din care provin copiii. Următoarea serie a taberei s-a desfăşurat, în perioada 7-12 iulie, când 30 de elevi de liceu s-au întâlnit pentru creaţie şi recreaţie la Mănăstirea Izbuc.

Scopul acestor tabere este fost acela de a le oferi copiilor şi tinerilor o alternativă creştină, viabilă şi educativă, de petrecere a timpului liber. Copiii implicaţi în proiect au petrecut zile extrem de frumoase, bucurându-se de frumuseţile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumeţiilor sau ale activităţilor sportive.

O componentă importantă a taberei a fost reprezentată de cursurile de pictură pe sticlă, la care toţi copiii au participat, la sfârşitul perioadei de tabără fiecare participant reuşind să finalizeze cel puţin  o icoană, produsele muncii lor urmând a fi expuse într-o expoziţie ce va fi vernisată imediat după începerea anului şcolar 2014-2015. În acest demers elevii au fost sprijiniţi de către inimoşii profesori bihoreni Pr. Pavel Benţa, Marius Şchiop, Gabriela Pleşa şi Florina Iepure, care, an de an, pe bază de voluntariat, participă cu multă dăruire la taberele de creaţie.

Pe de altă parte, zilnic, copiii au participat în mod activ la Sfânta Liturghie şi la slujbele de seară, îmbogăţindu-se spiritual din frumuseţea cultului divin ortodox, precum şi la cateheze care au avut teme variate, menite să răspundă nevoilor spirituale ale copiilor. Puse sub semnul Anului omagial euharistic, taberele din anul acesta şi-au propus în mod special şi conştientizarea copiilor şi tinerilor participanţi asupra importanţei Sfintelor Taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei, aşa încât pe parcursul taberei copiii s-au spovedit şi s-au împărtăşit, întorcându-se acasă nu numai odihniţi fizic şi psihic, ci şi cu echilibrul sufletesc restabilit prin întâlnirea cu Hristos euharistic.

Din programul taberei n-au lipsit drumeţiile, concursurile pe teme de cunoştinţe religioase, vizionările de documentare religioase şi filme cu mesaj creştin sau întrecerile sportive cu tot farmecul şi veselia specifice.

Generozitatea gazdelor taberei, obşile monahale de la Mănăstirea Izbuc şi Schitul Poiana Florilor, a contribuit din plin la reuşita proiectului. Copiii s-au simţit foarte bine, au legat prietenii, şi-au descoperit şi dezvoltat aptitudini, au conştientizat că timpul liber poate fi petrecut frumos şi echilibrat, plăcut şi eficient, în acelaşi timp, interesant şi constructiv, creativ şi recreativ totodată, într-o manieră cu adevărat folositoare şi ziditoare.