Tăierea împrejur cea după trup a Domnului prăznuită la Catedrala Episcopală din Oradea
În prima zi din anul civil 2014, 1 ianuarie, la opt zile de la marele praznic al Naşterii Domnului, Biserica dreptmăritoare prăznuieşte Tăierea împrejur cea după trup a Mântuitorului Iisus Hristos şi îl pomeneşte pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.
Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, în paraclisul de iarnă de la demisol ce are ca ocrotitori pe Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa unui mare număr de credincioşi. În cadrul Sfintei Liturghii s-au înălţat rugăciuni de mulţumire către Preasfânta Treime pentru anul civil ce a trecut, cerându-se binecuvântarea lui Dumnezeu pentru anul ce a început.
În cuvântul de învăţătură rostit, Chiriarhul Oradiei a vorbit despre semnificaţiile Tăierii împrejur cea după trup a Domnului Iisus Hristos: „În a opta zi de la naştere, Mântuitorul Hristos a primit numele de Iisus şi a fost tăiat împrejur după trup, cum cerea Legea cea veche, pe care El a venit să o desăvârşească, aducând Legea Harului, înlocuind pentru noi, fraţii Lui în umanitate, tăierea împrejur cea după trup, cu tăierea împrejur a inimii, pentru noi toţi care credem în El, fie de parte bărbătească, fie de parte femeiască. Astfel, inimile noastre, duhovniceşte tăiate împrejur, pline de iubire, de lumină şi pătrunse de Harul Duhului Sfânt, strălucesc în iubirea lui Dumnezeu faţă de lume, faţă de umanitate, faţă de noi, urmaşii lui Adam. Aceasta este, duhovniceşte înţelegând, taina sărbătorii de azi pentru noi, creştinii ortodocşi”.
De asemenea, Preasfinţia Sa a prezentat aspectele de căpătâi ale vieţii şi activităţii marelui ierarh capadocian, Sfântul Vasile cel Mare, care a rămas şi este un model de vieţuire şi lucrare duhovnicească pentru întreaga creştinătate.
Totodată, Chiriarhul Oradiei a arătat că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, la propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, ca anul 2014 să fie declarat „Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii)” şi „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni” în Patriarhia Română, subliniind importanţa celor două Sfinte Taine, Spovedania şi Împărtăşania, pentru viaţa fiecărui creştin în parte, şi necesitatea promovării Sfinţilor Martiri Brâncoveni ca pilde de vieţuire creştină vrednice de urmat, în special de către tinerele generaţii.
La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Sofronie a făcut alese urări de ani mulţi şi binecuvântaţi dreptmăritorilor creştini care poartă numele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare şi îl au ca ocrotitor, precum şi tuturor credincioşilor, cu prilejul intrării în noul an civil 2014.