TICHET pentru... CĂLĂTORIE STEM
Începutul lunii martie 2022 a marcat pentru elevii claselor primare de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea startul unui nou Proiect Științescu, intitulat „TICHET pentru... CĂLĂTORIE STEM”, care prevede organizarea unui Cerc de științe sub forma a 7 miniproiecte STEM.
Primul TICHET a fost distribuit și a fost garanția unei călătorii fascinante „Printre stele și constelații”. Cele cinci stații de lucru au avut sarcini care le-au stârnit elevilor curiozitatea, i-au informat, i-au motivat să exploreze, să experimenteze și să tragă concluzii. Călătoria a început odată cu primirea tichetului de călătorie și cu prezentarea programului, înregistrat pe un panou interactiv de secvențiere. Accesând planetariului virtual din aplicația Stellarium, elevii au localizat școala și au început căutarea celor 13 constelații zodiacale, a planetelor și a altor constelații. Două puzzle-uri care prezintă bolta cerească din emisfera nordică i-au ajutat să rețină câteva nume de constelații, forma lor după liniile punctate și să se orienteze. Au confecționat machetele constelațiilor zodiacale, le-au reprezentat la cutiile luminoase, folosindu-se de accesoriile acestora (nisip colorat, sare, pietricele transparente), le-au recunoscut și le-au identificat pe Globul cu constelațiile. Impresiile copiilor după călătorie, înregistrate pe un panou interactiv, ne arată bucuria cu care au participat la activități, dar și nerăbdarea de a porni într-o nouă aventură a cunoașterii.
Cea de-a doua activitate din proiect este în plină desfășurare. Al doilea TICHET le asigură copiilor o călătorie „În interiorul Pământului”. Trecând pe la stațiile de lucru, ei află care e structura internă a Pământului cu ajutorul secțiunii transversale prin glob și a analogiei cu piersica. Vizualizează câmpul magnetic, folosind cilindrul demonstrativ cu pilitură de fier și descoperă importanța acestuia pentru protejarea planetei de razele cosmice, citind un fragment din cartea „Fizica lui Miau” scrisă de Monica Marelli. Observă părțile unui vulcan, le notează și le colorează. Confecționează din hârtie modelul unui vulcan. Experimentează modul în care se formează munții de încrețire, dar și cum se produc mișcările plăcilor tectonice, folosind plastilină sau biscuiți Oreo. Imaginea de puzzle a scoarței Pământului este reconstituită cu ajutorul unui joc on-line. Punctul culminant al acestei călătorii este „erupția vulcanului”.
Calitatea fiecărui „TICHET pentru Călătorie STEM” este dată de materialele didactice de înaltă calitate achiziționate din banii de proiect, dar și de măiestria de ghizi a cadrelor didactice.
Proiectul „TICHET pentru ... CĂLĂTORIE STEM” este finanțat prin „Fondul Științescu Oradea", implementat de Fundația Comunitară Oradea și Centrul EUROPE DIRECT Oradea, în parteneriat cu Romanian-American Foundation și Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul companiilor locale.
Prof. Veronica Isdrăilă