Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Trepte spre viitor. Deschiderea oficială a noului an universitar 2019-2020, la Oradea

Trepte spre viitor. Deschiderea oficială a noului an universitar 2019-2020, la Oradea

  În fiecare an,  începutul toamnei coincide cu deschiderea unui nou an universitar. Astfel, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” a Universităţii din Oradea şi-a redeschis porţile, marți, 01 octombrie, 2019, cu prilejul deschiderii oficiale  a noului an universitar 2019-2020. Această zi are și o semnificație duhovnicească deosebită, deoarece este ziua în care prăznuim Acoperământul Maicii Domnului.

 Festivităţile prilejuite de această sărbătoare academică au început la ora 08: 30  cu săvârșirea Sfintei Liturghii, urmată de slujba de Te Deum, oficiată  în capela facultăţii cu hramul „Sfântul Teodor Studitul”, cu participarea cadrelor didactice, a studenţilor și masteranzilor facultăţii, precum şi a altor invitaţi de seamă.  

 După încheierea programului liturgic, P.C. Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii, tâlcuind pericopa evanghelică a Pildei Semănătorului, a evidențiat faptul că Semănătotul este Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel Care iese să semene pentru toți,  El fiind înțelepciunea Tatălui,  Cuvântul lui Dumnezeu și Logosul Tatălui Ceresc. Atât Semănătorul, cât și sămânța  își au lucrarea lor. Cuvântul este acela care vorbește, iar sămânța este constructivă, este ziditoare, transformăndu-se apoi în cuvântul vieții. La fel și  tinerii studenți sunt chemați să devină semănători de cuvinte și de har.

Totodată, Preacucernicia sa i-a îndemnat pe tinerii care au păşit pentru prima dată în universitate, în calitate de studenţi, să vină cu încredere,  aici având posibilitatea să îşi dezvolte calităţile intelectuale, morale şi spirituale și să descopere frumusețile și comorile teologiei.

Părintele Decan a mulţumit Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru părinteasca dragoste şi purtarea  de grijă pe care o manifestă față de instituția teologică orădeană.

După oficierea programului liturgic, cadrele didactice şi studenţii anului I, specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, s-au întâlnit cu îndrumătorii de an.

 Partea a doua a manifestării academice a avut loc în Sala de Jocuri sportive, în prezența conducerii Universității din Oradea, a delegatului chiriarhal, Pr. Prof.  Radu Rus, consilier pentru învățământ din cadrul Episcopiei Oradiei și a oficialităților locale.  Șirul cuvântărilor a fost deschis de Prof. Univ. Dr. Constantin Bungău, Rectorul Universității, care a făcut o frumoasă incursiune a activității universității orădene, prezentând totodată și noile proiecte academice.

Ceremonia de deschidere s-a încheiat cu un program artistic susținut de studenții Facultății de Muzică.