Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Un credincios al Parohiei Gepiu a împlinit 100 de ani

Un credincios al Parohiei Gepiu a împlinit 100 de ani

Parohia Ortodoxă Gepiu a îmbrăcat în aceste zile haină de sărbătoare deoarece, începând cu luna octombrie a acestui an, și-a trecut în registru, oficial, un credincios care atinge pragul centenar. Astfel, în ziua de 20 octombrie 2020, veteranul Teodor Lazăr a împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani.

Pentru acest moment, așteptat cu multă emoție de întreaga comunitate, Preacucernicul Părinte Protoiereu Călin Ovidiu Popa, parohul Gepiului și protopopul Tincăi, împreună cu domnul inginer Ioan Purge, primarul comunei Gepiu, dar și cu distinsa familie a sărbătoritului, au pregătit un program amplu și emoționant.

Astfel, duminică, 18 octombrie 2020, în biserica parohială cu hramul Pogorârea Duhului Sfânt au participat cu toții, alături de frumoasa comunitate ortodoxă, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia s-au înălțat rugăciuni de cerere și de binecuvântare pentru bunul credincios Teodor Lazăr. Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba de Te Deum, în semn de mulțumire, la finalul căreia părintele paroh a rostit un cuvânt festiv:

„Se cuvine să ne manifestăm cu toții întreaga prețuire și aleasa considerație pentru pilduitoarea viață de până acum a credinciosului Teodor, trăită în aceeași comunitate, cu respectarea valorilor și tradițiilor creștin-ortodoxe, dar și pentru contribuția sa la luptele purtate de Armata Română în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.

La final, părintele protopop Călin Ovidiu Popa, împreună cu domnul primar Ioan Purge, i-a oferit sărbătoritului un aranjament floral compus din peste o sută de flori, o plachetă aniversară, o frumoasă icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos și un premiu special. La eveniment au fost prezente și oficialități centrale. Astfel, domnul Sorin Ioan Roman, deputat în Parlamentul României, i-a oferit sărbătoritului diploma aniversară și distincția primită din partea Asociației Naționale a Veteranilor de Război. Tot cu acest prilej, a fost transmisă și scrisoarea de apreciere și de aleasă considerație din partea Ministrului Apărării Naționale, domnul Nicolae-Ionel Ciucă. Credinciosul Teodor Lazăr a luptat și a fost rănit pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial, acesta având gradul de plutonier.

Tot în cadrul acestui eveniment, a fost felicitată și buna credincioasă Iuliana Poenar, care tot pe data de 20 octombrie 2020, a împlinit fumoasa vârstă de 88 de ani. La rândul ei, a primit și dânsa, o frumoasă icoană cu Maica Domnului și un buchet de flori.

La finalul programului liturgic, familia și organizatorii evenimentului, au pregătit o agapă în cinstea sărbătoritului, în cadrul căreia i s-a oferit un tort și i s-a cântat tradiționalul „La Mulți Ani!”

În zilele următoare, la propunerea domnului primar Ioan Purge și prin hotărârea Consiliului local al Comunei Gepiu, veteranului Teodor Lazăr i se va conferi titlul de cetățean de onoare al Comunei Gepiu.

Prot. Călin Ovidiu Popa