Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Un preot orădean nominalizat la Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială

Un preot orădean nominalizat la Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială

Și anul acesta, Colegiul Național al Asistenților Sociali din România organizează Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială, ajunsă la cea de a zecea ediție, eveniment menit să promoveze și să premieze performanțele din domeniul social.

În cadrul acestei ediții, Părintele Laurențiu Lazăr, consilier social-filantropic la Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și slujitor la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Oradea, se numără printre nominalizații acestei admirabile competiții.

Activitatea neobosită a coordonatorului sectorului social filantropic al Episcopiei Oradiei vădește vocația misionară și iubirea milostivă la care ne cheamă Domnul Hristos, remarcându-se atât prin fructuoasa misiune caritabilă pe care o coordonează la nivelul parohiilor din Episcopia Oradiei cu binecuvântarea și îndrumarea Episcopului Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie, cât mai ales prin prodigioasa și complexa muncă social-filantropică desfășurată prin numeroasele programe și proiecte inițiate și administrate de preotul orădean. Din încredințarea Chiriarhului locului, Părintele Laurențiu Lazăr ocupă și alte funcții de conducere în cadrul a diferite organizații caritabile, fiind președintele Asociației „Filantropia” Oradea, președintele Fundației de Scleroză Multiplă Bihor, director executiv al Asociației de Scleroză Multiplă din România și fost vicepreședinte al Asociației Deficienților Locomotori Bihor, fiind pe deplin atașat și recunoscător personalului profesionist și dedicat cu care are binecuvântarea să colaboreze în îndeplinirea nobilului scop țintuit, dragostea milostivă și smerită, concretizată în grija față de cei vulnerabili: bolnavi, săraci, vârstnici, orfani, singuri sau înstrăinați, în chipul cărora transpare Chipul Iubirii întrupate - Domnul Iisus Hristos; Chipul Celui Care ne-a dat poruncă să-L vedem în toți cei osteniți și împovărați.

În anul precedent, activitatea filantropică din Episcopia Oradiei, coordonată de preotul Laurențiu Lazăr, s-a desfășurat prin intermediul mai multor activități pentru grupuri de persoane cu dizabilități, precum și pentru sistemul de asistență socială. Din multitudinea de acțiuni caritabile menționăm activitățile Centrului de zi pentru persoane afectate de scleroza multiplă din Oradea, care a desfășurat o activitate bogată, începând de la activitatea de rutină, continuând cu evenimente speciale, cum ar fi plimbările cu caiacul pe baltă, „Trenul prieteniei” și alte activități care au implicat mai bine de o sută de persoane cu dizabilități din Oradea; implicarea în organizarea rețelei locale de asociații dedicate persoanelor cu dizabilități ID Oradea (Integrare DizAbilitate Oradea), o frăție a persoanelor cu dizabilități care reunește peste 10 organizații membre și care se străduiește să desfășoare un dialog public în ceea ce privește inițierea unui program dedicat persoanelor cu dizabilități în comunitatea orădeană, în contextul legii 7 / 2023, a dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități, unde se dorește chiar acest lucru, dezvoltarea unui sistem deplin integrativ, astfel încât să nu mai existe instituții, segregare sau servicii care să ofere măsuri de protecție în diverse centre situate periferic, cu efect psiho-social marginalizant. Tot în anul 2023, lucrările la două din cele cinci case de copii construite în parohii din cuprinsul Eparhiei Oradiei în cadrul proiectului Aripi de înger (Parohia Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din Oradea și Parohia Oradea Zorilor), dedicate copiilor cu dizabilități, au fost finalizate. Costul construirii unei singure case a fost de 200.000 euro.

De asemenea, precizăm și alte două acțiuni considerabile, în care Părintele Laurențiu Lazăr a avut o implicare activă. Programul Operațional Capital Uman (POCU) 4.15 – proiect realizat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor –,  care vizează pregătirea infrastructurii județene pentru implementarea obiectivelor de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități și dezvoltarea serviciilor comunitare. Ca urmare a acestui program, a fost implementat proiectul: „Tranzitia către societate a persoanelor adulte cu dizabilități din Județul Bihor prin implementarea unor măsuri integrate de sprijin psiho-socio-medical”. Al doilea proiect demn de amintit este proiectul de intervenție comunitară în localități izolate, finanțat prin fondurile norvegiene, care a oferit peste 2000 de consultații medicale prin telemedicină, între care un număr semnificativ este reprezentat de persoanele cu dizabilități și patologii invalidante.

Unul din obiectivele principale ale anului în curs, 2024, este demararea proiectului „Casa Albinuțelor”, dedicat tot copiilor și tinerilor cu dizabilități, care urmează să fie construită în Oradea, lângă Spitalul de pneumoftiziologie.

Evenimentul de anvergură națională va avea loc cu prilejul Zilei Mondiale a Asistenței Sociale (World Social Work Day) – serbată în fiecare an, în cea de a treia marți a lunii martie –, 19 martie 2024, la Ateneul Român. Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială va fi moderată de doamna Andreea Marin, recunoscută ca ambasador al excelenței în domeniul asistenței sociale.

Este cu atât mai îmbucurătoare această nominalizare, având în vedere valoarea omagială și comemorativă pe care Sfântul Sinod al Bisericii noastre a acordat-o anului 2024, dedicându-l pastorației și îngrijirii bolnavilor, respectiv tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

Cei care doresc să sprijine activitatea Asociației „Filantropia” Oradea, pot să realizeze o donație în contul bancar: RO97BTRLRONCRT0548578501 sau să doneze 2 euro / lună prin SMS la 8844, trimițând textul „ARIPI”. Pentru detalii suplimentare se poate accesa site-ul web al asociației www.filantropiaoradea.ro sau pagina de facebook Asociația Filantropia Oradea. 

pr. Andi-Constantin Bacter

*sursa foto: https://cnasr.ro/