Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Un strop de sănătate mediului, un strop de iubire Pământului

Un strop de sănătate mediului, un strop de iubire Pământului

Vine primăvara și, în ciuda tuturor frământărilor vremii, soarele ne zâmbește voios, mângâie cu blândețe ghioceii și toporașii, brândușele și mugurii cruzi ai copacilor – gata să plesnească de atâta lumină și bucurie!

Mărțișorul, simbol al primăverii, al reînnoirii și al vieții, ne amintește an de an de frumoasele tradiții și obiceiuri românești, de legendele cu Primăvara și Iarna, cu Soarele și ghiocelul, cu iubirea, sacrificiul și recunoștința.

Iubim tradițiile și obiceiurile românești, iubim natura, Pământul, tot ceea ce înseamnă viață! E luna lui Mărțișor și, îmbinând aceste două elemente ale existenței noastre, elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au confecționat mărțișoare... dar nu oricum... ci cu gândul la tot ceea ce ne-a oferit Dumnezeu în dar nouă, oamenilor – natura întreagă, mediul nostru de viață, pe care suntem datori să îl protejăm.

În acest context, în cadrul Programului Eco - Școala, am realizat zeci de mărțișoare eco din materiale refolosibile (capace de plastic, folii, diverse hârtii și cartoane, ziare, resturi de la ascuțirea creioanelor, pene, scoici, pânză, piele). În a doua săptămână a lunii februarie, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții Patrulei Eco din fiecare clasă, am stabilit ca această activitate să se desfășoare în perioada 21-28 februarie 2020, astfel încât să putem întâmpina această frumoasă zi de 1 Martie, cu oexpoziție de mărțișoare.

Toată școala s-a pus pe treabă! Materialele au fost multe și diverse, iar ideile artistice nu au contenit să apară!  În fiecare zi, elevii s –au depășit pe ei înșiși! Atelierele de lucru au frământat de talent și hărnicie! Copiii au lucrat la școală, dar și acasă! Primul mărțișor eco a fost realizat în clasa a III-a A, din cartonul cutiei de lapte. Ce a reprezentat? Un trifoi cu patru foi, să aducă noroc celui care îl va purta! Frumos decupat, frumos colorat, înnobilat cu o perluță în mijloc, mărțișorul a fost așezat primul pe panoul expoziției. Au urmat și altele: pe o bază realizată dintr-o bucată de ziar s-a lipit o fundiță colorată, decupată din folia unei pungi de paste. Un alt mărțișor a reprezentat o buburuză dodoloață ”născută” din capacul roșu al unui flacon de suc.

Alte, numeroase, zeci de capace au fost ornate cu motive florale, decupate din bucățile de hârtii colorate, rămase în urma orelor de arte. Clasa a patra a confecționat zeci de mărțișoare vesele, reprezentând fetițe cu cosițe împletite. Pe câte o bucată de pânză de sac au lipit câte un disc din plastic (material mărunt procurat de la o firmă care se ocupă de panouri publicitare) au desenat ochi, nas și gură, apoi au pus părul din fire roșii. Clasele întâi au folosit tacâmuri de unică folosință pe care ”le-au vrăjit” în flori: le-au colorat, le-au ornat și le-au lipit pe cartoane colorate. Suporturile lor de expoziție au fost cutiile de carton de la laptele școlar, pe care le-au îmbrăcat frumos și le-au etichetat! Alte zeci de mărțișoare au fost realizate din resturile rămase de la ascuțirea creioanelor colorate: fulgi de lemn ondulat, cu borduri colorate în fel și fel de culori. Câte - o mână îndemânatică și câte - o ascuțitoare bună au scos niște spirale de invidiat!

Cu puțină fantezie și un pic de talent, mărțișoarele au fost gata: trandafiri colorați, margarete, lalele, buchete de flori mărunte, vaze cu flori ori tablouri decorative, pudrate cu sclipici sau ornate cu perluțe sau cristale mici, toate lipite cu atenție și migală pe cartoanecolorate.N-au lipsit nici materialele naturale! Scoicileaduse de la mare au constituit materialele de bază cu ajutorul cărora elevii au realizat adevărate opere de artă! Pe o bucată de carton ondulat, s-au lipit scoici, care în prealabil au fost lăcuite cu lac de unghii perlat. Fiecare copil și - a ornatpropriul mărțișor, dând frâu liber creativității. Au confecționat astfel mărțișoare deosebite – tablouri în miniatură, unele reprezentând un colț de plajă aurie sau adâncurile oceanului, de unde vine scoica - de care să se bucure toate mamele și bunicile.

Mărțișoarele realizate de copii au fost expuse pe holul școlii,spre a fi admirate, deopotrivă, de elevi, părinți și profesori. Îmbinând tradiția strămoșească cu ecologia și arta, ne - am străduit cu toții,prin această activitate de proiect,să oferim un strop de sănătate mediului, un strop de iubire Pământului.

Prof. Tirpe Maria-Eva

Prof. Brege Elena Viorica

Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea