Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Unirea Principatelor sărbătorită la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Unirea Principatelor sărbătorită la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, pregătiţi de profesorii de la catedra de istorie şi limba română, au pregătit un program cultural-artistic, care a evocat fericitul eveniment petrecut în istoria poporului român în urmă cu 154 de ani, la 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române Ţara Românească şi Moldova.

Manifestarea, desfăşurată în preziua sărbătorii, 23 ianuarie 2013, a avut loc în sala festivă a Liceului, începând cu ora 12, şi s-a bucurat de prezenţa a numeroşi invitaţi, elevi şi profesori de la toate profilurile şi specializările existente în cadrul instituţiei.

În deschiderea programului, Părintele Prof. Radu Rus, directorul liceului, a marcat importanţa momentului istoric sărbătorit prin faptul că acesta se înscrie în momentele de cotitutură ale existenţei şi devenirii poporului român, amintind totodată şi contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la făurirea măreţului ideal al tuturor românilor.

Sucesiunea etapelor istorice ale actului unirii a fost prezentată de elevii Narcisa Demeter şi Vlad Ghiulai, din clasa a X-a, coordonaţi de Doamna Prof. Dr. Elisabeta Ungur. În completarea prezentării istorice a elevilor, Domnul Prof. Univ. Dr. Ion Zainea, de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Oradea, a evocat personalitatea primului domnitor al României moderne, Alexandru Ioan Cuza, subliniind reformele realizate de acesta după urcarea pe tron, precum şi noile direcţii şi perspective deschise în evoluţia şi dezvoltarea  ţării, prin implementarea acestor reforme. Totodată, domnul profesor a amintit figura doamnei Elena Cuza, soţia domnitorului, cea care a avut un rol important în susţinerea iniţiativelor întreprinse de Alexandru Ioan Cuza, şi care i-a fost alături în ultima perioadă a vieţii.

În continuarea programului, elevii clasei a XII-a A, coordonaţi de Doamna Prof. Ramona Urdea, au dat viaţă personajelor din povestirea lui Ion Creangă - „Moş Ion Roată şi Unirea”, impresionând prin exemplul simplu, moralizator, al ţăranului român, în contrast cu conştiinţa superiorităţii clasei boiereşti.

Traiectoria tânărului stat naţional român, a fost descrisă de elevul Marian Negruţ, din clasa a XII-a A, prin recitarea poeziei eminesciene „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie!”, iar bucuria momentului a fost împărtăşită celor prezenţi de către Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului, prin interpretarea unor cântece patriotice, bucurie care mai apoi a fost trăită de toţi cei prezenţi prin prinderea în Horă, cântată după versurile poetului Unirii - Vasile Alecsandri.

În paralel cu programul artistic desfăşurat de elevii din clasele de liceu, care îşi desfăşoară activitatea în clădirea din str. Republicii, elevii de gimnaziu, care studiază în locaţia de pe str. Aluminei, au realizat o expoziţie de imagini şi planşe tematice, dedicată Unirii de la 24 ianuarie, expoziţie ce poate fi admirată până la sfârşitul lunii ianuarie.