Unitate de credință și de neam la Diosig
Cu binevântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Parohia Ortodoxă „Mihai Viteazul” Diosig, Protopopiatul Marghita, în parteneriat cu Primăria Comunei Diosig, Școala Gimnazială Diosig și Asociația „Împreună pentru Diosig”, a organizat duminică, 28 noiembrie 2021, un amplu program religios și cultural-artistic pentru marcarea Zilei Naționale a României.
După Sfânta Liturghie săvârșită în biserica parohială, în cadrul căreia răspunsurile la strană au fost date de credincioase din parohie îmbrăcate în costume populare și coordonate de doamna preoteasă prof. Gabriela Antal, a fost săvârștă slujba de Te Deum, urmată de un program artistic susținut de elevi de la Liceul de Arte din Oradea, coordonați de profesorii Auricași Florian Lucian Bonțu, respectiv elevi de la Școala Gimnazială Diosig, coordonați de doamna învățătoare Alina Coita. Programul a cuprins deopotrivă colinde și cântece patriotice, țoți elevii evidențiind cu această ocazie nu doar patrimonial cultural și spiritual al colindelor și cântecelor patriotice, ci și particularitatea portului popular într-o comunitate în care trebuie păstrate și transmise mai departe valorile românești și ortodoxe deopotrivă.
Programul a continuat cu rânduiala parastasului pentru eroii neamului săvârșit de un sobor de preoți condus de Părintele Adrian Popovici, consilier administrativ la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, delegatul Preasfințitului Părinte Sofronie la acest eveniment, din care au mai făcut parte, pe lângă părintele paroh Ciprian Antal, părintele prof. Florin Negruțiu, părintele Roman Pintea, părintele Cornel Negrea și părintele Cornel Manși.
La finalul manifestărilor înaintea momentului depunerii de coroane la monumentul eroilor din curtea bisericii, părintele prof. Florin Negruțiu, inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a adresat un cuvânt în care a evidențiat contextul în care s-a desfășurat acest eveniment, importanța parteneriatului dintre Biserică, Școală, reprezentată la nivel local de domnul director adjunct Florian Hus, și comunitatea locală prezentă prin viceprimarul comunei, doamna Ioana Onița. De asemenea, părintele inspector a vorbit depre importanța prezenței copiilor și a tinerilor, a părinților și a autorităților locale pentru a înțelege jertfa înaintașilor noștri și a ne asuma valorile și întregul tezaur pe care l-am primit spre a-l păstra, prețui și oferi mai departe generațiilor care ne urmează. Rolul comunității românești din Diosig, aflată la marginea de vest a României este de a ține trează conștiința de limbă și neam și a păstra nealterată credința creștină ortodoxă.
De asemenea, în acest context s-a transmis celor prezenți cuvântul de binecuvântare, apreciere și susținere a Preasfințitului Părinte Sofronie pentru întreaga lucrare săvârșită nu doar în cadrul parohiei, ci și la nivelul întregii comunități, cele două parohii din Diosig aflându-se adeseori împreună cu ocazia marcării unor evenimente de pe parcursul anului.
Părintele paroh a adresat în final mulțumiri tuturor celor care au contribuit la conținutul și calitatea evenimentului, inclusiv reprezentanților poliției și grănicerilor delegați speciali în această zi. Un cuvânt special a transmis Preasfințitului Părinte Sofronie prin delegatul la eveniment mulțumindu-i pentru purtarea de grijă și pentru încredințarea misiunii de a păstori cu timp și fără timp această frumoasă și trăitoare comunitate ortodoxă aflată la bradzda de vest a României.
Suținută prin contribuția comunității locale și a credincioșilor parohiei, manifestarea s-a încheiat cu o agapă și daruri pentru toți cei prezenți, întregul demers constituindu-se într-o manifestare de unitate și frățietate, prilej de aaduce slavă lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra întregii comunități.
prof. Gabriela Antal