Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Vernisaj expoziție Peceți identitare bihorene și lansare de carte la Oradea

Vernisaj expoziție Peceți identitare bihorene și lansare de carte la Oradea

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, marți, 11 decembrie 2018, a avut loc în cadrul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural vernisarea expoziției Peceți Identitare Bihorene. Biserici ortodoxe construite în Oradea și Bihor între 1918 – 2018. Acest eveniment a fost organizat de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei în parteneriat cu Muzeul Orașului Oradea – Complex cultural și Primăria Municipiului Oradea și se încadrează în șirul de evenimente care au marcat Anul Centenar, iar în Biserica Ortodoxă Română, Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Expoziția sub genericul Peceți identitare bihorene, dedicată aniversării Centenarului Marii Uniri din 1918, a apărut la initiațiva și cu binecuvântarea PS Sofronie, în cadrul căreia sunt prezentate o parte din cele mai reprezentative biserici ortodoxe construite în orașul Oradea și în județul Bihor între anii 1918-2018. În acești 100 de ani de la Marea Unire din 1918 in Bihor s-au construit 303 sfinte lăcașuri, din cele 505 existente în prezent.

În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Sofronie arăta că această expoziție retrospectivă descrie ce s-a întâmplat din punct de vedere arhitectural bisericesc ortodox în Oradea și Bihor în ultima sută de ani, de după Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Expoziția Peceți identitare bihorene se înscrie în cadrul generos creat de Anul Centenarului Marii Uniri. De ce Peceți identitare? Pentru că toate bisericile ortodoxe construite în Transilvania după 1918, iar în cazul nostru, în Bihor, în partea nordică a Crișanei, sunt «Peceți identitare». Ele mărturisesc indubitabil despre apartenența spirituală și culturală a poporului nostru la civilizația creștină ortodoxă. Ele arată oricărui vizitator al acestor meleaguri identitatea profundă a majorității locuitorilor județului Bihor”.

Dacă veți privi cu atenție bisericile, veți putea recunoaște, dincolo de tipologia care este destul de vastă, multe modele din Țara Românească, din Moldova, din Transilvania, astfel încât aceste biserici sunt toate punți de legătură de o parte și de cealaltă a Carpaților și care arată oricărui vizitator al Bihorului, al Crișanei, al Oradiei, care este apartenența spirituală a comunității care le-a construit. Dar mai presus de toate, sunt foarte frumoase, sunt înălțătoare, sunt castele de salvare a sufletelor”.

Totodată, expoziția se dorește a fi și un omagiu adus Episcopului Roman Ciorogariu al Oradiei, cel dintâi Chiriarh al reinființatei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei, participant de drept la Marea Adunare Națională din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, unul dintre făuritorii României Mari, dar și un omagiu adus preoților și credincioșilor dreptmăritori bihoreni care au luptat mult și s-au jertfit pentru ca Bihorul să intre în componența României în 1918.

Dintre personalități amintim pe Ioan Ignatie Papp, Episcopul Ortodox de la Arad, Miron Cristea, Episcopul de la Caransebeș și Primul Patriarh al României, dar și pe Roman Ciorogariu, vicarul Consistoriului Ortodox de la Oradea și primul Episcop al reînviatei Episcopii a Oradiei. De asemenea, unul din panourile expoziției, îi are în prim plan pe reprezentanții clerului ortodox din Bihor prezenți la mărețul eveniment de la 1 decembrie 1918, atât ca delegați de drept și îi amintim aici pe Roman Ciorogariu, Andrei Horvath – Protopop al Orăzii Mari, Petru E. Papp – Protopopul Beiușului, Alexandru Munteanu – Protopopul Peștișului, Petru Sârbu – Protopopul Beliului și Adrian P. Deseanu – Protopopul Vașcăului, cât și ca delegați aleși în cercurile electorale. Între cei șapte preoți aleși în cercurile electorale îl amintim pe Nicolae Rocsin – Protopopul Tincăi. Alături de acești delegați de drept și aleși au mai participat un impresionant număr de preoți din proprie inițiativă sau ca delegați ai Consiliilor Naționale Române, plaselor sau comunelor de unde proveneau.

În cadrul expoziției, alături de panourile foto-documentare, sunt aduse în fața publicului și câteva obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Episcopiei Ortodoxe a Oradiei. Amintim aici cârja și veșmântul de arhiereu a episcopului Roman Ciorogariu, o Sfântă Evanghelie tipărită la Sibiu în 1907, o cruce de binecuvântare din lemn din secolul al XIX-lea provenită de la Biserica din Rieni, precum și Actul Fundațiunii Jubiliare Episcopul Roman Ciorogariu (1927) și primul număr al revistei bisericești „Legea Românească”.

Între cei prezenți la acest eveniment a fost și doamna Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, care arăta că „La acest vernisaj, am remarcat un clar sentiment de apartenență și de unitate a tuturor românilor. Iată că Biserica este cea care a dat dovadă că este capabilă să adune oamenii și să facă în așa fel încât sufletele lor să vibreze la unison”.

Curatorul expozitiei a fost Parintele Diacon Dr. Petru Ardelean, muzeograf în cadrul  Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.

În partea a doua a evenimentului a avut loc lansarea cărții Patrimoniul Țării Bistrei (Jud. Bihor) avându-i ca autori între alții pe Prof. Univ. Dr. Sorin Șipoș, Prof. Univ. Dr. Gabriel Moisa și Prof. Univ. Dr. Aurel Chiriac. Domnul Sorin Șipoș arăta faptul că „Această carte prezintă o radiografie a patrimoniului laic și ecleziastic care sunt în ceea ceea ce generic este numită Țara Bistrei. Cu alte cuvinte sunt biserici, fortificații, cetăți, mănăstiri care sunt mai vechi de o sută de ani și care ar putea să stârnească interesul atât al comunităților locale, dar în egală măsură și turiștilor”.

Evenimentul s-a  încheiat cu un concert de colinde susținut de Corul Liceului Teologic „Episcop Roman Ciorogariu” condus de  Arhid. Prof. Ștefan Lakatoș.

La eveniment a participat Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, oficialități locale, oameni de cultură din Oradea și numeroși preoți, studenți și elevi de la școlile teologice din Eparhia Oradiei.

Au fost rostite alocuțiuni de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Doamna Angela Lupșea, director al Muzeului Orașului Oradea – Complex cultural; Diacon Petru Ardelean – Muzeograf în cadrul Muzeului Țării Crișurilor, curatorul expoziției; Dl. Florin Birta – Viceprimar al Municipiului Oradea și Domnul Prof. Univ. Dr. Sorin Șipoș de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din Oradea.