Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Vernisajul expoziției: Ferdinand și Maria. Un destin comun: România Mare

Vernisajul expoziției: Ferdinand și Maria. Un destin comun: România Mare

„Noi amândoi am fost ca niște ctitori. Unul lângă altul ne-am pus viața pentru același ideal. Orice conflict, orice neînțelegere în micul și restrânsul nostru cerc a trebuit să pălească sub raza solară a acestei mari iubiri față de idealul nostru, sub acțiunea iubirii care ne-a legat sufletele ca printr-o sudură metalică: iubirea față de țara noastră”.

 

În cadrul evenimentelor dedicate Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXV-a, în data de 10 mai a fost vernisată la sediul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal expoziția itinerantă Ferdinand și Maria. Un destin comun: România Mare, dedicată Familiei Regale a României și zilei de 10 mai. Expoziția este organizată de Muzeul Național Cotroceni în colaborare cu muzeul orădean și având parteneri Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea. La eveniment a fost prezent dl. Dumitru Țiplea, Prefect al Județului Bihor, reprezentanți ai Centrului Militar Oradea, precum și un numeros public.

Prin discursul de deschidere a expoziției, Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul instituției muzeale orădene, a amintit publicului prezent despre importanța zilei de 10 mai, ziua sosirii Principelui Carol pe teritoriul Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești, dar și a obținerii independenței ca urmare a Războiului de Independență (1877-1878). De asemenea, a mai făcut precizarea că în perioada regimului comunist „regalitatea era un subiect ocultat”, dar și faptul că prin gradele de rudenie între Casa Regală a României și celelalte case regale europene, „România făcea parte din comunitatea europeană, înainte de a exista Uniunea Europeană”.

Expoziția, prin cele 17 panouri, prezintă cele mai importante figuri din arborii genealogici ai Regelui Ferdinand și Reginei Maria. Conceput ca un omagiu firesc, proiectul expozițional propus publicului prezintă regii României Mari, genealogia și fascinanta poveste a unor destine regale care se împletesc cu istoria țării pe care au fost sortiți să o conducă.

Expoziția va putea fi văzută până în data de 11 iunie 2023.

 Diac. Petru Ardelean

Muzeograf, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal