Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Viitorul este pro-viață. Marșul pentru Viață în cetatea Oradiei Mari

Viitorul este pro-viață. Marșul pentru Viață în cetatea Oradiei Mari

În fiecare an orădenii și bihorenii, trecând dincolo de diferențele de natură lingvistică, etnică și religioasă, se angajează într-o nobilă și lăudabilă activitate, favorabilă vieții și nașterii de prunci, Marșul pentru viață, susținând și apărând dreptul la viață a persoanei umane încă din primele clipe ale zămislirii, țara noastră fiind în fruntea clasamentelor europene și mondiale care cuantifică numărul de întreruperi de sarcină. Și în acest an, la fel ca de fiecare dată, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei s-a implicat în mod activ la buna organizare și desfășurare a Marșului pentru viață, aflat la a treisprezecea ediție, pusă sub egida: Viitorul este pro-viață.

Întrunirea a avut loc în Piața Unirii din Oradea, începând cu orele 12:30, îndată după Dumnezeiasca Liturghie din ziua marelui praznic împărătesc al Bunei Vestiri, sâmbătă, 25 martie 2023, când Biserica serbează cu emoție sfântă încuviințarea mântuitoare a Preasfintei Fecioarei Maria de a deveni Născătoare de Dumnezeu și zămislirea în pântecele ei, „cel pururea fecioresc”, a Mântuitorului lumii, Mesia cel îndelung așteptat, Domnul nostru Iisus Hristos; o zi cu o încărcătură teologică și simbolică cum nu se poate mai elocventă pentru o asemenea cauză.

Evenimentul a debutat prin Rugăciunea Domnească rostită de Părintele prof. Florin Negruțiu, inspector pentru disciplina Religie, urmând ca personalități culturale și reprezentanți ai cultelor religioase din județ să rostească discursuri prin care au susținut defensiva celor lipsiți de orice apărare în fața celor care ar trebui să fie cuprinși de gratitudine, iubire necondiționată și uimire, părinții înșiși, dar și numeroasele alternative la care pot opta femeile aflate în criză de sarcină, păstrând aprinsă flacăra vieții unui copilaș. Din partea Episcopiei Oradiei, Părintele prof. Radu-Valer Rus, vicar eparhial, a transmis cuvântul Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în care a evidențiat valoarea inestimabilă a persoanei umane, încă din primele momente ale conceperii, Dumnezeiasca Scriptură, cartea de căpătâi a umanității, și, în mod special praznicul împărătesc al Blagoveșteniei, aducând argumente peremptorii în ceea ce privește viața intrauterină a omului, momentul nașterii propriu-zise fiind doar o etapă în viața persoanei umane care ființează încă din clipa concepției. Luările de cuvânt au fost intercalate de succinte momente artistice, cântece și poezii, susținute de copii, punând în lumină bucuria de a trăi și dragostea de mamă.

La sfârșitul cuvântărilor, în acompaniamentul fanfarelor reunite ale comunităților baptistă și penticostală, toți cei prezenți s-au deplasat spre magazinul Crișul, parcurgând Calea Republicii. La capătul traseului, au existat alte luări de cuvânt, unde experiențele personale din viețile unui medic ginecolog, a unei tinere trecute printr-o criză de sarcină și a unei venerabile străbunici au fost oferite ca exemple demne de urmat pentru toate femeile, indiferent de vârstă și statut social.

Pr. Andi-Constantin Bacter