Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Vizita Ambasadoarei Statelor Unite ale Americii la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea

Vizita Ambasadoarei Statelor Unite ale Americii la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea

În ziua de marți, 26 septembrie 2023, când se face pomenirea adormirii Sfântului Ioan Evanghelistul și a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea a avut deosebita onoare de a o avea ca oaspete de seamă pe Excelența Sa Kathleen Kavalec, Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București, unde a fost întâmpinată de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, de Maica Stavroforă Mina Bădilă, Stareța așezământului monahal orădean și de Părintele Arhimandrit Atanasie Paleu, duhovnicul mănăstirii.

În cadrul vizitei, Chiriarhul locului a prezentat doamnei Ambasador Kathleen Kavalec biserica mare închinată Adormirii Maicii Domnului, biserica de lemn a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, trapeza mare și trapeza mică, biblioteca, muzeul, bolnița recent construită și amenajată, atelierul de broderie și atelierul de pictură ale mănăstirii de maici, Excelența Sa rămânând plăcut impresionată de complexitatea și amplitudinea lucrării misinoare de aici, de hărnicia viețuitoarelor, gingășia lor sufletească și măiestria numeroaselor meșteșuguri artistice pe care le stăpânesc. Pe parcursul vizitei ghidate de Ierarh, Preasfinția Sa a evidențiat specificul spiritualității creștin-orientale ortodoxe – de factură monastică, în mod particular –, a cărei coloană vertebrală este constituită de prezența rugăciunii neîncetate, a Rugăciunii lui Iisus rostite individual sau chiar colectiv, a isihiei aducătoare de pacea lăuntrică unică ce se răsfrânge și în exterior, realitate duhovnicească pe care doamna ambasador a remarcat-o încă din primele clipe de la contactul cu spațiul sacru al așezământului monahal.

Cu această ocazie, Ambasadoarea SUA a lăsat și o mărturie scrisă în „Cartea de aur” a mănăstirii, mulțumind pentru primirea călduroasă  a Ierarhului Oradiei și a maicii starețe, de unde a plecat cu dorința și rugăciunea pentru un viitor pașnic și binecuvântat. În semn de aleasă prețuire și de recunoaștere a onoarei acordate prin vizita cordială efectuată, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei i-a oferit în dar doamnei ambasador icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu „Îndrumătoarea”, lucrată în atelierele de pictură ale Mănăstirii Sfintei Cruci.

Este cea dintâi vizită a distinsei Ambasadoare Kathleen Kavalec în municipiul Oradea, fiind prilejuită de vernisarea expoziției intitulate „We the People” („Noi, poporul”), care a avut loc în urmă cu o zi, 25 septembrie 2023 și la care a luat parte și Episcopul Oradiei. Expoziția marchează aniversarea unui sfert de veac de la încheierea Parteneriatului strategic între SUA și România în cadrul vizitei istorice efectuate de Președintele Bill Cliton la București în anul 1997. Expoziția aniversară surprinde caracterul economic, militar, cultural și inclusiv cordial al relației diplomatice a celor două națiuni, reflectat prin geniul fotografic desprins din galeria celor o sută cincizeci de fotografii oficiale afișate.  Expoziția este dispusă în Piața Unirii din Oradea și poate fi admirată timp de o lună de zile.

Pr. Andi-Constantin Bacter