Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Vizita obștii Mănăstirii Recea în Episcopia Oradiei

Vizita obștii Mănăstirii Recea în Episcopia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în zilele de 20-21 noiembrie 2023, Maica stavroforă Cristina Chichernea, stareța Mănăstirii Recea, dimpreună cu Părintele Marius Balașoiu, slujitor la așezământul monahal, și câteva viețuitoare ale mănăstirii mureșene s-au aflat în vizită în Episcopia Oradiei, la invitația Părintelui protoiereu Gheorghe Nemeș – neobosit slujitor al bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” a Parohiei Oradea-Vii și director coordonator al Centrului social-cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, sucursală a Asociației „Filantropia” Oradea –, de care-i leagă o frumoasă prietenie duhovnicească.

Cu acest prilej, în ajunul praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului, luni, 20 noiembrie 2023, oaspeții de seamă din Arhiepiscopia Alba-Iuliei, însoțiți de Părintele Gheorghe Nemeș, au vizitat biserica ortodoxă din satul bihorean Husasău de Criș, localitatea natală a marelui duhovnic al Mănăstirii Recea, Părintele Arhimandrit Ioan Iovan – de la a cărui trece în veșnicia lui Dumnezeu se împlinesc 15 ani –, unde au fost întâmpinați de Părintele paroh Ioan-Mircea Ghitea. Următoarea oprire a fost la biserica ortodoxă din satul Gepiu, localitatea unde protoiereul Gheorghe Nemeș a văzut pentru prima dată lumina zilei. Aici, oaspeții au fost așteptați și găzduiți de Părintele paroh Călin-Ovidiu Popa, Protopopul Tincăi, care le-a prezentat biserica istorică a satului, aflată acum în faza finală a împodobirii cu pictură în frescă, de cea mai bună calitate, în stilul desăvârșit al artei bizantine din timpul renașterii paleologe. De asemenea, mureșenii au avut ocazia să viziteze și casa părintească a preotului Gheorghe Nemeș, pe care a amenajat-o asemenea unui muzeu memorial închinat satului natal și locuitorilor săi, precum și neamului care l-a odrăslit.

Încununarea zilei de ajun a Vovideniei a avut loc la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” – Biserica albastră – din Oradea, la slujba vecerniei cu litie pentru praznicul împărătesc al Maicii Preacurate, oficiată de soborul slujitor al bisericii orădene, la care a luat parte și Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. La finele sfintei slujbe, Chiriarhul Oradiei Mari a rostit un cuvânt de bun venit Maicii starețe Cristina Chichernea și celor dimpreună cu dânsa, accentuând totodată misiunea importantă pe care Mănăstirea Recea, prin lucrarea necontenită a maicilor și prin cuvântul cu putere multă al Părintelui Ioan Iovan, a îndeplinit-o și o îndeplinește pentru poporul român dreptmăritor:

„Sărbătoarea de mâine face parte din patrimoniul special al Ortodoxiei, pentru că nu apare în Sfânta Scriptură, ci numai în Sfânta Tradiție, atât de prețuită în Biserica noastră și în cadrul căreia, de altfel, s-a născut și Sfânta Scriptură. La noi, aici, sunt foarte multe comunități protestante și neoprotestante care mereu vin cu semne de întrebare privitoare la Tradiție. Pentru noi, Tradiția înseamnă identitate spirituală și culturală prin care am rezistat secole de-a rândul. Și n-a trebuit să vină nimeni care să ne învețe cum să ne păstrăm identitatea. Am păstrat-o cu fruntea sus, așa cum facem și acum, și așa cum Maica stareță și Părintele Ioan Iovan, de vrednică amintire, dimpreună cu maicile și toți viețuitorii, ați făcut și faceți la Mănăstirea Recea. Și așa mergem în istorie, dragii mei, până la Întoarcerea Domnului, până la Parusie. Vă urăm bun venit, vă îmbrățișăm părintește și vă dorim un post binecuvântat tuturor și sărbători fericite, pline de har, de pace, de bucurie! Pace și bucurie pe care să le aducă Dumnezeu și aici, în toată țara, în lume, căci destule războaie și vărsări de sânge au fost și sunt. Căci știm că nebunia omului este greu de oprit, însă noi creștinii ortodocși români, cuminți, liniștiți și echilibrați, cu ajutorul lui Dumnezeu, putem să rezistăm și să mergem înainte ca soli ai păcii și ai iubirii lui Dumnezeu în lume.”

Apoi, Părintele Gheorghe Nemeș a adus cuvânt de mulțumire Ierarhului, oaspeților și tuturor celor prezenți, invitându-i să admire o dată în plus statuia Episcopului-martir Nicolae Popovici al Oradiei din curtea bisericii parohiale, care s-a ridicat și datorită sprijinului și dragostei Maicii starețe Cristina Chichernea, fiind de curând sfințită de către Preasfințitul Părinte Sofronie, într-o frumoasă ceremonie de comemorare la Biserica albastră.

Ziua următoare, la praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, oaspeții mureșeni au participat la Sfânta Liturghie de la biserica Sfântului Ierarh Nicolae a Parohiei Oradea-Vii, unde maicile Mănăstirii Recea au oferit răspunsurile liturgice la strană, iar grupul de copii de la Școala nr. 11 din Oradea i-a colindat pe toți cei prezenți. La sfârșitul sfintei slujbe s-a săvârșit slujba parastasului întru vrednica pomenire a Episcopului-martir Nicolae Popovici al Oradiei, a Episcopului succesor Valerian Zaharia – care în urmă cu exact 57 de ani i-a oferit preotului Gheorghe Nemeș harul preoției – și a Arhimandritului Ioan Iovan.

După încheierea programului liturgic, înainte de întoarcerea la mănăstire, maicile au vizitat două biserici istorice din municipiul Oradea, vechea Catedrală a Oradiei, Biserica cu Lună, unde au ținut câteva momente de reculegere și rugăciune înaintea locului de odihnă a Episcopului Nicolae Popovici, și biserica „Izvorul Tămăduirii”, prima biserică ortodoxă ridicată în Oradea după construirea vechii catedrale (1784-1790), unde au fost întâmpinați de Părintele paroh Cristian-Octavian Rus, consilier cultural la Episcopia Oradiei, și de Părintele Dorel-Octavian Rus, protopop onorar.